Новият национален стадион ще е на мястото на „Славия“

Съоръжението ще наподобява на германския стадион ”Майнц”

5010 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германската компания ISF, собственост на американския гигант AMG, ще изгради новото футболно съоръжение на базата на стадион ”Славия” в столичния квартал Овча купел, съобщи Sportal. ISF вече има договорка със собственика на ”Славия” Венци Стефанов, пише изданието. Цената на новия стадион е 40 млн. евро, които вече са осигурени. Капацитетът на спортното съоръжение ще е 25 хил. места, с възможност за разширение с още 5 хил. при специални събития.

"България ще има нов стадион, който ще бъде от най-висока категория. Вече имаме изготвен проект и ако всичко върви по план, може да започнем изграждането му през март или април следващата година", заяви представителката на ISF за България Ива Георгиева. По думите й компанията ще поеме финансирането и държавата няма да даде нито стотинка.

"Това съоръжение няма да бъде на един или два клуба, а на цяла България. Имахме подкрепата на държавата за нашето начинание. Вече проведохме среща с премиера Пламен Орешарски и главния архитект на София Петър Диков", допълни представителката на ISF за България.

Тя обясни, че съоръжението ще бъде покрито и ще разполага с доста удобства за футболните клубове и феновете. Част от тях са няколко паркинга, ресторанти, зали за пресконференции, специални сектори за агитките, множество ВИП ложи, изцяло оборудвани места за журналисти, модерни съблекални и фен магазини за привържениците на отборите, които играят на стадиона.

Първоначалната идея на IFS бе построяването на нов стадион на "Българска армия". Но тъй като е забранено да се отреже дори и едно дърво, в Борисовата градина не може да се строи. Това бе причината компанията да избере квартал "Овча купел".

Подкрепи Economic.bg