Оборудват джетовете със спасителни комплекти

Новите правила ще пазят туристите на плажа

7286 ~ 1 мин. четене

Надуваемите атракциони вече ще се дърпат с джетове вместо с лодки, както беше до момента, тъй като са по-безопасни и по-маневрени. Това са част от новите правила за водните бази, чиято цел е да намалят инцидентите в морето, предаде бТВ.

Парашутите пък ще летят с летовници на 300 метра от брега, вместо над чадърите на плажуващите. Изискване има и за самите бази - да са на половин километър една от друга.

Новост през това лято ще е спасителният джет, който ще е оборудван с медицински комплект. Всеки джет трябва да е снабден със сигнални ракети, свирка и огледалце. С огледалцето се предполага, че закъсалият турист трябва да подава сигнали към брега.

Сред предложенията, които браншът представи пред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, е заведенията на открито да затварят в полунощ. Дискотеките и баровете пък ще работят до 4 часа сутринта, а всички супермаркети, които предлагат алкохол в курортите, да затварят в 22 часа, защото много туристи пазаруват в тях заради по-ниските цени на алкохола.

Тепърва експертите в икономическото министерство ще оценяват предложенията на бранша.

Подкрепи Economic.bg