Общият банков надзор се отлага за 2014 г.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги не вижда начин регулациите да започнат да действат от 2013 г.

124 ~ 1 мин. четене

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че общият банков надзор в Еврозоната няма да може да влезе в сила преди 2014 г., дори и регулациите да започнат да действат от началото на следващата година.

"Много е важно, че регламентът на Съвета на Европа влиза в сила от 1 януари 2013 г., но това не означава, че общият надзор ще бъде въведен на същата дата", коментира Марио Драги пред журналисти в Токио, съобщи Bloomberg.

На 12 септември Европейският съюз предложи общ банков надзор, който изисква безпрецедентно сътрудничество между ЕЦБ и националните регулатори в 17-те държави членки на валутния блок. Макар и ЕЦБ да се превърне в най-висшия регулатор на всяка банка в Еврозоната, те ще се нуждае и от надзора на местно ниво, за да се гарантира, че банките спазват европейските правила.

Лидерите на ЕС призоваха за единен банков надзор през юни като и поставиха 1 януари 2013 г. като начална дата, от която да се осъществява единната регулация. ЕЦБ обаче настоява за повече време. Дори заместник-председателят на ЕЦБ Витор Констанцио заяви, че ще е много трудно за централната банката да поеме контрола над финансовите институции преди юли следващата година.

Подкрепи Economic.bg