Обвиняват Deutsche Bank и HSBC в манипулации при среброто

Твърдението е, че банките са злоупотребили с положението си на пазара, за да извлекат печалби

Обвиняват Deutsche Bank и HSBC в манипулации при среброто
3740 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Deutsche Bank, HSBC и Bank of Nova Scotia са обвинени в манипулиране на пазара на сребро за милиарди долари, съобщава Bloomberg. Случаят е сходен с този за златния фикс в Лондон.

Инвеститор е подал иск във Федералния съд в Манхатън, твърдейки, че банките са се намесвали нерегламентирано в определянето на цената на среброто и свързаните с него финансови инструменти. Обвинението е, че те са злоупотребили с позицията си да контролират дневния фикс на среброто, целейки постигането на нелегитимни печалби и нарушавайки интересите на останалите пазарни участници.

Сребърният фикс представлява определяне на цената два пъти през деня - в 12:30 и 17ч. българско време, което се извършва от трите обвинени банки заедно с Barclays и Societe Generale. Мнозинството от инвеститорите приемат тези стойности като бенчмарк при осъществяване на сделки и транзакции.

„Изключително високото ниво на секретност в тази дейност създава среда, благоприятна за злоупотреби с вътрешна информация. Обвиняемите са имали много силни стимули да заемат пазарна позиция, знаейки предварително стойностите на фикса. По този начин те са могли да постигат печалби, както на пазара на физическо сребро, така и на този за сребърни деривати“, се казва в мотивите на съдебния иск.

Освен обвинения в манипулации, ищецът, представляващ цяла група инвеститори, посочва и нарушения на антитръстовото законодателство и Законът за стоковите борси. „Възнамеряваме убедително да се защитим срещу стартирането на делото“, заяви Даян Фланагън – говорител на Bank of Nova Scotia в съобщение до информационната агенция.

Подобен иск вече е заведен към група от банки, включително тези три, за манипулации от същия тип, но на пазара за злато.

Методът за фиксиране на цената на сребърния пазар се използва от 117 години, а стойностите се възприемат от почти всички участници и глобални институции - от търговци, минни компании и централни банки, за да оценяват активите си. Той ще спре да се прилага след приблизително месец, когато London Silver Market Fixing Ltd. вече няма да администрира процеса. Глобалният пазар на сребро се оценява на приблизително 5 трилиона щатски долара.Подкрепи Economic.bg