Оптимизъм на борсите в Азия

Китай и САЩ движиха пазарите в региона

Борсовите индекси в Азия се покачиха до най-високото си ниво за последните три месеца. Причината за оптимизма в региона станаха спекулациите, че все пак Китай може да предприеме мерки за стимулиране на икономиката си. Освен това се появиха очаквания, че САЩ ще има подобрение.

Днес Народната банка на Китай е предприела операции за обратно изкупуване на дълг, с което е увеличила ликвидността в банковата система, инжектирайки 150 млрд. юана (24 млрд. долара) под формата на използвайки 7-дневни контракти и още 70 млрд. юана в 14-дневни договори. Това е най-голямата инжекция от 3 юли.

"Данните за икономиката на САЩ са по-добри, след като жилищният сектор се възстановява", коментира Шейн Оливър, оглавяващ отдела за инвестиционни стратегии в AMP Capital Investors. "Експортът в Азия вероятно ще се засили. Азиатските акции не са надценени след сегашния им ръст", добавя той.

Южнокорейският индекс Kospi отчете ръст от 0.5%, а японският Nikkei 225 с 0.1%. Хонконгският Hang Seng регистрира спад от 0.3%, а китайският Shanghai Composite нарасна с 0.6%

Най-големият производител на телефони в света - южнокорейската Samsung Electronics отчете ръст от 1.3% в Сеул. Asia Pacific Breweries отскочи с 4.8%, след като Heineken увеличи офертата си за контролния пакет в производителя на бирата Tiger. Toyota Motor отчете ръст от 1.1%, а Nintendo - 2.1%.

Коментари: 0