Орешарски: Няма протест на лекарите, а спор

"Исканията на студентите са типично политически", заяви в Котел премиерът

64 ~ 2 мин. четене

"Аз очаквах да има други искания от студентите - професионални, защото образованието далеч не е в превъзходно състояние. Има много проблеми, които трябва да ги решаваме в следващите години. Даваме си сметка, че те не могат да бъдар разрешени за една година. Исканията на студентите са типично политически", заяви в Котел премиерът Пламен Орешарски. Той дойде във възрожденския град за Деня на будителите 1 ноември, който е и празник на Котел. 

"Аз бях дал съгласието си за дебат със студентите, но не зная какво се е случило и защо не се е състоял", каза премиерът, който определи студентските протести като "свобода на мнение". Той не знае дали сред протестиращите има и негови студенти, защото се е откъснал от академичния живот.

Орешарски не мисли, че ще има лекарски протест, а по-скоро спор, който се надява да бъде разрешен.  В словото си по случай празника на Котел министър-председателят каза, че не трябва да се говори за народните будители само в минало време.

"Вярвам, че трудностите могат да бъдат преодолени, ако има разбиране. Сигурно е трудно да определим днешните будители, не защото ги няма, а защото обществото ни е доста разделено. Хората се окопаха прекалено дълбоко и спряха да се виждат един друг. Книжовниците и духовниците в миналото са били обединени от каузата на нашата родина. Големите успехи се постигат с усилията на всички в обществото", каза Пламен Орешарски, който цитира котленеца Софроний Врачански: "Мнозина много могат да направят - един нищо не може".  Като първа задача на кабинета премиерът Орешарски посочи връщането на страната ни по пътя на просперитета.

Подкрепи Economic.bg