Орешарски маха плоския данък, който сам въведе

Това ще лиши бюджета за 2015 г. от 150 млн. лв. приходи, сочат предварителните разчети

Снимка: БГНЕС

444 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Кабинетът има намерение да предложи схема за данъчно облекчение за хората с най-ниски доходи. Мярката предвижда получаващите минимална работна заплата (МРЗ) да получат наведнъж в началото на 2015 г. удържания им през предходната година данък, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин правителството на практика премахва плоския данък, чиято момента ставка от 10% е валидна за всички. Такава е и идеята на плоския данък - всички доходи да се облагат с еднаква ставка. Налогът беше въведен през 2008 г., при управлението на "Тройната коалиция", когато финансов министър беше сегашният премиер Пламен Орешарски.

Сегашната идея за възстановяване на платения данък от работещите на минимална заплата ще става след подаване на годишна данъчна декларация, която ще е в много по-опростен вид спрямо досегашната. Според предварителните разчети мярката ще благоприятства около 200 хил. души и ще лиши бюджета от близо 150 млн. лв. приходи, обяви министър-председателят Пламен Орешарски на организираната в Народното събрание дискусия "Борбата с бедността в България".

Идеята вече е обсъдена с икономическите екипи на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, и с двата национално представителни синдиката.

Премиерът коментира, че подобна мярка ще постигне две цели - повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата, без да се увеличават разходите за бизнеса, и реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане.

Пламен Орешарски припомни, че този подход е бил планиран за втората част от мандата на правителството. За прилагането му сега е повлияло разбирането, че бедността се е разпростряла и върху част от работещите. "Еднократно и рязко увеличение на най-ниските доходи застрашава конкурентоспособността на икономиката и създава вероятност за увеличаване на безработицата", каза той и коментира, че макар да не решават проблема с бедността, данъчните облекчения го смекчават и очертават контурите на по-справедливо разпределение на средствата в едно солидарно общество.

Подкрепи Economic.bg