Отново смениха директора на Агенция "Митници"

Кирил Желев е назначен за зам.-финансов министър, а на негово място идва Павел Тонев

172 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Досегашният директор на Агенция "Митници" Кирил Желев е назначен за зам.-финансов министър. На негово място е назначен Павел Тонев. Рокадата се осъществява със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов и влиза в сила от днес, 11 ноември 2013 г. Това е втората смяна на директор в митниците в рамките на 2 месеца, след като в началото на септември бившият директор Ваньо Танов подаде оставка.

Именно тогава беше назначен и Кирил Желев, който винаги се е считал за фаворит на финансовия министър. Желев ще бъде трети заместник на Чобанов, заедно с Людмила Петкова и Людмила Елкова.

От визитката на Кирил Желев, обявена от министерството на финансите, става ясно, че е роден на 12 септември 1949 г. в Ямбол. Притежава висше образование по специалността "Финанси" и има дългогодишен опит във финансовата сфера. Работил е в общински структури в гр. Ямбол. Бил е народен представител в Седмото Велико Народно събрание, както и в Тридесет и шестото и Тридесет седмото Народно събрание. От септември 2007 г. до май 2009 г. е бил заместник-министър на финансите, а от май 2009 г. до юли 2010 г. - член на Комисията за финансов надзор. От 2 септември 2013 г. досега заемаше поста директор на Агенция "Митници".

Павел Тонев пък е роден на 23 ноември 1966 г. Има висше образование по специалностите "Счетоводство и контрол", УНСС и "Право", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава дългогодишен опит в митническата администрация, като за периода от месец август 1991 г. до месец декември 2009 г. последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, началник на отдел, заместник-началник на митница, началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция Пловдив. До настоящия момент е упражнявал консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство.

Подкрепи Economic.bg