Павлова: Освен за големите, няма пари и за малките пътища

Регионалната политика трябва да обединява другите политики, категорична Лиляна Павлова

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новите управляващи казаха ще правим малки пътища, но за тях са заложени 0 лв. Казват, че големите не са им приоритет, но и за тях няма пари. Притеснява ме, че не се залага на приемственост и надграждане. Това каза в ефира на Нова телевизия Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Борисов" и настоящ депутат от ГЕРБ. Така тя аргументира предстоящия вот на недоверие, който ще бъде внесен заради провала в регионалната политика на кабинета "Орешарски".

По думите на Лиляна Павлова по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) трябва да усвоим 1 млрд. лв. "Радостно е, че по оперативната програма са разплатени 185 млн. лв., но трябва още", добави Павлова.

"Аргументите ми (за вота - бел. ред.) са, че се полагат грешни основи в новия програмен период. Целта на регионалната политика е да обединява другите политики. Неслучайно програмата вече се казва "Региони в растеж", а не "Регионално развитие". Трябва интегрирана политика, за да растат регионите. Когато се ремонтират улиците трябва да се ремонтира и подземната инфраструктура - водната. В XXI имаме населени места с воден режим", обоснова се Лиляна Павлова.

Според нея "Тройната коалиция" е програмирала програмата за регионално развитие, която ГЕРБ е управлявал 4 години. "Имаше хубави неща, но имаше и грешки, от които трябваше да се поучим", коментира Лиляна Павлова.

Тя добави, че новите управляващи са заложили тройно по-малко пари за инвестиции в здравеопазването, въпреки че са обявили сектора като приоритетен. "За превенция от бедствия са предвидили 17 млн. лв., а ние бяхме заложили 100 млн. лв.", добави бившият регионален министър.

Подобно на колегата си Томислав Дончев, Лиляна Павлова също прогнозира нулева 2014 г. от гледна точка на парите от Европейския съюз (ЕС). Според нея това ще доведе до повишаване на безработицата, защото фирмите ще започнат да освобождават работниците. "Вотът е навременен", категорично заключи Лиляна Павлова.

Подкрепи Economic.bg