"Перфектна буря" заплашва финансовите пазари

Според анализатори това е съчетаване на всички възможни отрицателни фактори в световната икономика

Компаниите в целия свят ще се сблъскат с "перфектната буря", прогнозират анализаторите на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс".

Експертите изчисляват, че компаниите трябва да привлекат над 28 трилиона британски лири за финансиране на предстоящата лавина от дългове.

Мащабите на необходимото рефинансиране заедно с новите дългове на компаниите може да създадат, според "Стандард енд Пуърс", "перфектната буря" на кредитните пазари.

Под "Перфектна буря" икономистите имат предвид съчетаването на всички възможни отрицателни фактори в световната икономика по аналогия на едноименния филм на режисьора Волфганг Питърсън с Джордж Клуни.

Правителствата и банковите регулатори за момента не разполагат с всички възможности да противодействат на сценария на "перфектната буря", като се има предвид, че те вече изразходваха голяма част от фискалния и монетарния арсенал за смекчаване на възникналите през последните години проблеми, се изтъква в анализа на експертите.

Аналитикът на СуисИнвест (SwissInvest) Антъни Питърс също прогнозира "недостиг на пари" през близките години за рефинансиране на компаниите. На планетата Земя се образува недостиг на пари за финансиране. Живеем от заемни пари, няма начин това да се избегне, заяви той.

Опасенията за способността на страните да финансират своите дългове доведоха до стремително увеличаване на разходите по заемите. Тази седмица доходността на испанските 10-годишни облигации достигна опасното равнище от 6% ; доходността на италианските облигации също се повиши. Това според "Стандард енд Пуърс" може бъде само началото на много по-голяма кредитна криза.

Коментари: 0