Планът на Меркел за Украйна: Крим срещу газ

Британският в. The Independent разкри за тайни преговори с Путин, Бундесканцеларията отрича

Планът на Меркел за Украйна: Крим срещу газ
108 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Земя срещу газ” е тайният план на германския канцлер Ангела Меркел за разрешаването на кризата в Украйна. Такова разкритие направи британският вестник The Independent – изданието твърди, че немският лидер е преговаряла задкулисно с руския прзиздент Владимир Путин.

Смисълът на плана бил в това Европейският съюз (ЕС) и САЩ да признаят за законна анексията на полуостров Крим, а в замяна Руската федерация да се съгласи на нови преговори с Украйна за доставките на синьо гориво на взаимоизгодни условия. "Това е сделка на Меркел. Тя имаше работа директно с президента Путин по този въпрос. Тя трябва да уреди спора, тъй като никой няма интерес нито от напрежение в Украйна, нито от изолация на Русия", коментира неназованият източник, запознат с преговорите.

"Признанието на присъединяването на Крим би било сложно да се приеме от страна на някои членки на ОО", пише авторът на британския вестник Маргарета Пагано. Също така Киев трябвало да даде автономия на Донецка и Луганска област, а Москва да спре да финансира и да въоръжава терористите.

Порошенко пък също така трябвало да поеме ангажимент за неутралитет и отказ от присъединяване към НАТО: "Президентът на Украйна не подава мобла за членство, а руският му колега не пречи на търговските отношения с ЕС".

Като основен посредник трябвало да участва украинският олигарх Дмитро Фирташ, който е арестуван във Виена след свалянето на Виктор Янукович от власт. Тъй като бизнесменът има опит в газови преговори, той се предложил за тази мисия.

Всичко обаче се объркало след като е свален малайзийският Boeing. “Немският мирен план все още се разглежда, и това е единствената сделка, с която разполагаме. Преговорите удариха на камък след катастрофата на MH17, но се очаква, че щом приключи разследването, те ще се възобновят", коментира източникът.

След като публикацията бе подета от международните медии, от германското федерално правителство я опровергаха. "Канцлерът Меркел и президентът Путин не са водели никакви тайни преговори относно Украйна", заяви пред BBCпрессекретарят на германския лидер Кристиана Виртц. По думите й публикацията на The Independent "няма никаква фактологична обосновка”.Подкрепи Economic.bg