Плевнелиев: Парламентът да започне дебат за Сирия

Държавният глава призова българският парламент да направи това, което е направено в много други европейски държави

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да започне дебати и съответно да се вземат отговорни решения. Това е коментарът на президента Росен Плевнелиев, който той направи пред журналисти в Рилския манастир по повод сирийската криза и отражението и върху България. Държавният глава присъства на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис III, предаде "Фокус".

Той призова българският парламент да направи това, което е направено в много други европейски държави - да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза.

"В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание", смята президентът.

Относно бежанците, които прекосяват българската граница президентът заяви, че става въпрос за елементарната човечност, както и за самочувствието на българите, че те са гостоприемни, че те уважават демократичното и човечно право на всеки да получи необходимото уважение и закрила.

Президентът коментира протестите на сирийски граждани, които са се състояли пред Президентството, с апел - България да не се намесва в една бъдеща война. "Разбирам, че днес ще има протести и пред Министерски съвет, после те вероятно ще се преместят и на друго място, уважавам всеки протест. Тук обаче става въпрос за българската държава, става въпрос за принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват", заяви президентът.

Подкрепи Economic.bg