"По-добре без часовник в рая, отколкото с часовник в ада"

Пловдивският митрополит Николай

Снимка: БГНЕС

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

"По-добре без часовник да вляза в рая, отколкото с часовник - в ада."

Това коментира пред журналисти Пловдивският митрополит Николай по повод дарения от него на храма "Св. Марина" луксозен часовник. В края на миналия месец духовникът взе решение да се раздели със скъпата вещ и да я предостави на пловдивския храм, който не може да покрие огромна си сметка за ток от близо 3000 лева.

Дядо Николай определи подарения му „Ролекс” като вид съблазън или изпитание за душата.

"Аз разбрах, че този часовник представлява изкушение и съблазън, не толкова за обикновените хора, колкото за журналистите и за медиите, които го обявиха на доста висока цена. И реших да преодолея тази съблазън, това изкушение у някои от вас и пак ще кажа, че темата за часовника, преди всичко интересуваше медиите, а не толкова православните християни”, каза още духовникът.

Той цитира и думи от Светото евангелие във връзка с материалните изкушения, на които чевек трябва да устоява. „Ако ръката ви изкушава, по-добре я отсечете, за да влезете в рая без една ръка, отколкото - в ада, с две ръце”.

„Ролекс”-ът е дарен на църковното настоятелство, което като юридическо лице обяви дата за открит търг. На него ще бъде продаден часовникът и със средствата да се покрият следващите сметки за ток, а ако нещо остане, да бъде похарчено за благотворителност, поясни митрополит Николай.

Сайтът kmeta.bg вече обяви своята оферта от 6000 лева за луксозния часовник. Идеята е скъпата вещ да бъде подарена на абитуриент по случай 24 май. Щастливецът пък ще бъде избран от жури, в което ще влязат водещи журналисти от националните медии и екипа на портала на българските общини.

Подкрепи Economic.bg