По-евтин ток от АЕЦ "Козлодуй"

От централата очакват осезателен спад на цените след удължаването на експлоатационния срок на двата енергоблока

6440 ~ 2 мин. четене

Осезателно поевтиняване на тока от АЕЦ "Козлодуй" се очаква след изпълнение на програмата за удължаване на живота на V и VІ блок. Това съобщи изпълнителният директор на централата Александър Николов. И сега атомното електричество е с около два пъти по-ниска цена от тази на тецовете и се продава на НЕК само за 4,5 стотинки на киловат, съобщи агенция Стандарт нюз.

Предвижда се двата хилядника да работят най-малко 20 години след изтичане на проектния им срок, но вероятността да се експлоатират още 30 години след този срок е съвсем реална. От АЕЦ пресмятат, че ще платят не повече от 250 млн. евро за модернизациите, които са необходими, за да се удължи животът на двата блока.

Какво е състоянието на оборудването им и кое ще трябва да се подмени, ще стане ясно от оценката, която ще извърши руско-френският консорциум от "РОССЕНЕРГОАТОМ" и  EDF. "Стойността на договора за комплексното изследване на остатъчния ресурс на хилядниците, сключен с консорциума на 19 април, е на стойност 31 243 087 лв. - уточни шефът на АЕЦ.

До края на следващата година анализът трябва да бъде завършен и специалистите от двете най-големи компании в Европа в областта на енергетиката ще си кажат тежката дума. Реалната работа по осъвременяването на V блок трябва да приключи в следващите 4 години, защото през 2017-та изтича  и срокът на лицензията му, дадена от АЯР, и проектният му срок. VІ блок има лиценз до 2019 г., докогато трябва да бъде преоборудван, въпреки че 30-годишният му проектен живот изтича чак през 2021 г.

Удължаването на експлоатацията на V и VІ блок е най-важният енергиен проект на България, подчерта изпълнителният директор на централата Александър Николов. Паралелно с него ще се осъществи и повишаването на мощността на двата генератора до 1100 мгвт. за всеки от тях. Ако двата хилядника работят допълнително още 20 години с повишена мощност, те ще произведат енергия за 11 млрд. евро. "И наистина ще се превърнат в "златните кокошки" на нашата енергетика" - категоричен е Николов. Токът от тях ще е по-евтин, тъй като направената инвестиция в модернизацията им за 250 млн.евро е нищожна на фона на резултата, който се постига. Това вложение пък е по силите на АЕЦ. Само за І тримесечие на тази година централата има 70 млн. лева печалба, подчерта шефът й.

След като на 11 април МС даде принципното си съгласие за изграждане на VІІ блок на площадката в Козлодуй, в Първа атомна не губят време, а вече работят по въпроса. "По указания на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев започнахме активни действия за реализацията на тази задача",  съобщи Александър Николов. Според него изграждането на нова голяма мощност именно в Козлодуй е изключително правилно решение, а за атомните енергетици - осъществена мечта. Николов още веднъж припомни, че на площадката има действаща и реновирана инфраструктура за транспортирането на енергията, която спестява на проекта над 1 млрд. лева.Подкрепи Economic.bg