По-евтин ток от АЕЦ "Козлодуй"

От централата очакват осезателен спад на цените след удължаването на експлоатационния срок на двата енергоблока

Осезателно поевтиняване на тока от АЕЦ "Козлодуй" се очаква след изпълнение на програмата за удължаване на живота на V и VІ блок. Това съобщи изпълнителният директор на централата Александър Николов. И сега атомното електричество е с около два пъти по-ниска цена от тази на тецовете и се продава на НЕК само за 4,5 стотинки на киловат, съобщи агенция Стандарт нюз.

Предвижда се двата хилядника да работят най-малко 20 години след изтичане на проектния им срок, но вероятността да се експлоатират още 30 години след този срок е съвсем реална. От АЕЦ пресмятат, че ще платят не повече от 250 млн. евро за модернизациите, които са необходими, за да се удължи животът на двата блока.

Какво е състоянието на оборудването им и кое ще трябва да се подмени, ще стане ясно от оценката, която ще извърши руско-френският консорциум от "РОССЕНЕРГОАТОМ" и  EDF. "Стойността на договора за комплексното изследване на остатъчния ресурс на хилядниците, сключен с консорциума на 19 април, е на стойност 31 243 087 лв. - уточни шефът на АЕЦ.

До края на следващата година анализът трябва да бъде завършен и специалистите от двете най-големи компании в Европа в областта на енергетиката ще си кажат тежката дума. Реалната работа по осъвременяването на V блок трябва да приключи в следващите 4 години, защото през 2017-та изтича  и срокът на лицензията му, дадена от АЯР, и проектният му срок. VІ блок има лиценз до 2019 г., докогато трябва да бъде преоборудван, въпреки че 30-годишният му проектен живот изтича чак през 2021 г.

Удължаването на експлоатацията на V и VІ блок е най-важният енергиен проект на България, подчерта изпълнителният директор на централата Александър Николов. Паралелно с него ще се осъществи и повишаването на мощността на двата генератора до 1100 мгвт. за всеки от тях. Ако двата хилядника работят допълнително още 20 години с повишена мощност, те ще произведат енергия за 11 млрд. евро. "И наистина ще се превърнат в "златните кокошки" на нашата енергетика" - категоричен е Николов. Токът от тях ще е по-евтин, тъй като направената инвестиция в модернизацията им за 250 млн.евро е нищожна на фона на резултата, който се постига. Това вложение пък е по силите на АЕЦ. Само за І тримесечие на тази година централата има 70 млн. лева печалба, подчерта шефът й.

След като на 11 април МС даде принципното си съгласие за изграждане на VІІ блок на площадката в Козлодуй, в Първа атомна не губят време, а вече работят по въпроса. "По указания на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев започнахме активни действия за реализацията на тази задача",  съобщи Александър Николов. Според него изграждането на нова голяма мощност именно в Козлодуй е изключително правилно решение, а за атомните енергетици - осъществена мечта. Николов още веднъж припомни, че на площадката има действаща и реновирана инфраструктура за транспортирането на енергията, която спестява на проекта над 1 млрд. лева.

Коментари: 0