Правилните умения ще преборят младежката безработица

Част от решението на проблема е да се насърчават стажовете и чиракуването

Един от най-важните фактори за справянето с младежката безработица е инвестирането в придобиване на правилни умения. Ключът към решаване на проблема е да се гарантира, че уменията, придобити от младите хора в процеса на образование, са в синхрон с нуждите на пазара на труда, се посочва в официално разпространена позиция на Businesseurope. От най-голямата бизнес конфедерация в Европа припомнят, че в момента 14 млн. млади хора са лишени от работа, образование или обучение, а икономическите загуби за обществото от този проблем се оценява на 153 млрд. евро за 2011 г.

В същото време, наемането на млади хора трябва да се превърне в атрактивна възможност за компаниите. Част от решението на проблема е да се насърчават стажовете и чиракуването, така че да се намери баланс между бизнес интереса и социалната отговорност.

"Европейските социални партньори са загрижени за икономическите и социални последици от младежката безработица. Затова започват преговори за бъдещи действия по отношение на заетостта на младите хора", се казва още в позицията на Businesseurope.

От бизнес организацията добавят, че сегашните нива на младежката безработица са неприемливи и нестабилни. "Усилията ни трябва да се концентрират до предоставяне на перспективи за младите хора на пазара на труда. Инвестирането в правилните умения, ще бъде важен фактор свързан с иновациите и конкурентоспособността на Европа за следващия програмен период", коментира Филип де Бук, генерален директор на Businesseurope.

Коментари: 0