Правителствени мерки срещу протестите

ЧЕЗ - без лиценз, Дянков - без подкрепа

112 ~ 4 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Два дни след масовите протести премиерът Бойко Борисов свика спешна пресконференция в Министерски съвет, за да съобщи, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, че токът ще поевтинее и че правителството няма да подава оставка.

Пред медиите премиерът излезе заедно с министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев и две жени, анонсирани като представители на протестиращите. Говориха само премиерът и протестиращите.

ЧЕЗ остава без лиценз до края на деня

И трите електроразределителните дружества ще бъдат глобени, а лицензът за дейност на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня, обяви премиерът. Същевременно той подчерта, че "всяко едно разваляне на договори води до големи неустойки за държавата". 

Обръщайки се към опозицията, министър-председателят призова "тези, които са ги подписали, да не ни дават акъли сега. "Ние нашата отговорност я знаем, те да си поемат тяхната", заяви той.

Правителството остана на твърдата позицията, че няма да има национализация на ЕРП-та. "Няма да съм аз този, който ще национализира в България", отсече Борисов и  продължи: "Ще видите колко жалък е Чърчил като е казал, че трябва да се национализира - това са няколко милиарда, които трябва да се извадят, само за ЕРП-та, за "Мариците" не ми се мисли."

 

Токът поевтинява

От 1 март може да се намали цената на тока с 8%. До тази преценка сме стигнали, каза Борисов, като подчерта, че решенията ги взима ДКЕВР като независим орган. От Министерски съвет им препоръчваме и се надяваме те да вземат такова решение, поясни премиерът. По думите му може да се намалят признатите разходи и да се увеличи продаването количество електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на регулирания пазар до 85-90%.

Според Борисов "има електромери, които се манипулират" и "инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други". Затова той посъветва хората да подават колективни искове към Комисията за защита на потребителите, когато имат такива съмнения. Това бил законовият път.

Мерките за цената на тока и ЕРП-та премиерът обяви след среща с две от представителите на протестиращите, които му връчили писмо с искания по темата енергетика със седем точки.

Една от представителите на протестиращите - Даниела Пеловска благодари за бързата реакция и подчерта, че протестите не са само срещу сегашното правителство, а срещу всички управляващи по време на прехода.

"Питам какво се случва с Румен Овчаров, при положение, че тяхното правителството е направило големите нарушение. Какво се случва с Шулева? Те трябва да отговарят за криминални деяния", заяви Даниела Пеловска, която малко след това се оказа, че има дъщеря - зам.-кмет от ГЕРБ в община Изгрев в София и син - юристконсулт на Столична община.

Дянков загуби и единствената подкрепа, която имал - тази на премиера

По повод оставката на Симеон Дянков Борисов отрече да има информация, че той е замесен в корупционни схеми. Премиерът го похвали, че е изиграл много важна роля за финансовата стабилност и разкритикува, че не се е справил с това да осигури икономически растеж. Стана ясно, че Дянков е имал трудна комуникация с останалите министри, а и отсъствал често, защото семейството му живеело в САЩ. Разбира се към критиките си към финансовия министър в оставка Борисов изтъкна и парите за зърнопроизводителите. Знаеше се, че януари месец трябва да платим 850 млн., които след един месец Брюксел ни ги връща. "Кое налагаше Дянков да ми причини това със зърнопроизводителите?", запита премиерът.

"Дянков нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепа, защото икономиите и запазването на финансовата дисциплина са мерки, които на никого не харесват – нито на министрите, нито на хората", обясни Бойко Борисов.

За телофонните обаждания от Путин и Обама

Премиерът съобщи още, че е получил покана от президента на Русия Владимир Путин да посети Москва. Поводът бил АЕЦ "Белене".

"Имам покана и от Путин, и от Медведев да отида до Москва - да говорим как можем да избегнем съда и да намерим решение – или да продадем реакторите заедно, или както сме казали - седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” - за хибрид. Трябва да намерим решение - да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди", обясни Борисов, като подчерта, че регулярно си говори както с Путин, така и с президента Барак Обама, новия държавен секретар на САЩ Джон Кери и с британския премиер Дейвид Камерън.

 

Кабинетът няма да подава оставка, а ще се бори със Станишев на изборите

"За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подам оставка веднага. Ако това го направим, последиците ще бъдат катастрофални. Не виждам смисъл да го направя сега", обясни пред журналисти Борисов. Той посочи, че няма да подава оставка заради Станишев и Доган, а ще се бори с тях "до края".

"Ние четири години обираме пасивите, поемайки сами да управляваме. Много добре и майсторски ни подведоха за това. Синята коалиция излезе и каза, че подкрепя, Волен излезе и каза, че подкрепя, Яне и той каза", коментира още премиерът.

Доходите и цените - това са основните притеснителни неща в момента според премиера. Доходите трябва да дойдат на базата на растежа, посочи той и подчерта, че има "много примери на държави, които се подведоха".

"Няма да стана съпричастен да фалирам държавата. Моята политическа отговорност към държавата четири години съм си я изпълнил", каза Борисов.

Запитан дали в последните дни се е скрил заради протестите, премиерът обясни, че в понеделник с тримата министри – Лиляна Павлова, Делян Добрев и Томислав Дончев, както и с още няколко министри са работили цял ден, за да могат днес да отговорят на писмото с исканията на инициативния комитет, в събота сутринта е бил в телевизионно предаване, вечерта е бил в Македония. В неделя – почивен ден е играл футбол.

Подкрепи Economic.bg