Правителството на САЩ започва затварянето на федерални агенции

Ръководителят на американския бюджет Силвия Матюс Бъруел призова Конгреса колкото се може по-бързо да приеме временен оперативен бюджет

148 ~ 1 мин. четене

Ръководителят на бюджетната служба на САЩ Силвия Матюс Бъруел нареди да започне затваряне на част от федералните агенции, след като американският Конгрес не успя да прокара бюджета, който трябваше да предотврати спирането на дейността на правителството, съобщава АФП.

С неуспеха на Конгреса да приеме финансирането на агенциите преди крайния срок първото частично спиране на работа в държавния секторза последните 17 години стана факт.

Същевременно, ръководителят на американския бюджет призова Конгреса колкото се може по-бързо да приеме временен оперативен бюджет, който да позволи на правителствените служби да възобновят работата си.

Републиканците упорито настояваха за промяна на здравния закон, като цена за съществено федерално отпускане на средства. Промяната на републиканците е свързана със задължаване на милиони американци да си купят здравни осигуровки според здравния закон на президента Обама от 2010 година. Обама и демократите отказват промяната. И така двете партии не могат да постигнат споразумение за здравната реформа и бюджета.

Стотици хиляди служители и правителствени агенции, центрове, национални паркове, музеи и други финансирани от правителството агенции ще бъдат засегнати от липсата на средства. Според експерти, кризата може да коства на американската икономика до 300 млн. долара на ден.

Подкрепи Economic.bg