Прокуратурата повдигна обвинение на Мирослав Найденов

На бившия земеделски министър е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

268 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП привлече в качеството на обвиняем Мирослав Найденов - бивш министър на земеделието и храните.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Найденов е обвинен за това, че:

1. През октомври 2010 г. в гр. София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов - длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007" ЕООД и „Мелком" ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие") да извърши нещо, противно на волята му - да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова - завеждащ отдел „Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" - Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев - прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните - престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице - министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции - план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд „Земеделие" по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 283 НК.

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Подкрепи Economic.bg