Промените в испанската банкова система се отлагат

Европейската комисия иска една седмица, за да анализира съдържанието на правителствения указ

Законодателните промени в испанската финансова система, които трябваше да бъдат въведени днес, ще бъдат забавени с една седмица. Това каза вицепремиерът Сорая Саенс де Санта Мария, цитирана от Reuters. Реформата е изискване поставено от Европейската комисия (ЕК), за да предостави обещаната помощ в размер на до 100 млрд. евро за за испанските банки.

Причината за отлагането е, че ЕК иска от правителството в Мадрид още една седмица време, за да анализира съдържанието на правителствения указ.

Експерти от ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) се събраха в петък в Мадрид, за да обмислят необходимите законодателни промени, съобщи държавната новинарска агенция EFE. При това е трябвало да бъдат обсъдени преди всичко някои аспекти за създаването на "лоша банка". В подобна банка се очаква да бъдат трансферирани проблемните ипотечни кредити на финансовите институции.

Предложената банкова реформа предвижда и увеличаване на правомощията на държавния фонд за спасяване на банки FROB. Той трябва да се намеси в онези банки, които се нуждаят от малки грантове или основно преструктуриране, или в екстремни случаи да бъдат затворени.

В допълнение испанските финансови институции трябва да увеличат своята капиталова адекватност до края на годината от осем до девет процента. Това изискване се прилага засега само за петте най-големи испански финансови институции - Santander, BBVA, CaixaBank, BFA-Bankia и Banco Popular.

В същото време вицепремиерът Сорая Саенс отрече, че страната преговаря с други държави от еврозоната за нови помощи. "Няма никакви преговори", коментира тя.

Според информации на Reuters обаче Испания преговаря с редица европейски партньори за предварителна подготовка за искане за помощ. Целта е да се намалят високите разходи за финансиране, казват трима независими един от друг източници.

 

Коментари: 0