Протестиращите в Киев не вярват на опозицията

Въпреки това #Maйданът не спира и при -10 градуса

На живо от Украйна:

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Много от протестиращите не вярват на опозиционните лидери и не желаят те да ги представляват. Това заявяват редица демонстранти пред репортер на Economic.bg, който следи събитията на живот от Майдана.

"Не може едно решение, изгодно на опозиционен лидер, да ни спре при положение, че нямаме голямо уважение към него, а и сме прекарали два месеца на площад Независимост", заяви пред наш репортер 31-годишният Никола, който е на улицата от самото начало на демонстрациите.

„Много малък процент от протестиращите са готови да приемат един от трите опозиционни лидери”, смята още той. "Преговорите между опозиционните лидери и президента Янукович все повече приличат на договаряне за постове в правителството”, аргументира се още той. „А това е неприемливо за радикалната част от протестиращите, голяма част от които са военни”, добавя Никола.

Въпреки че в Киев тази вечер е около  -10 градуса, хората бдят на Майдана „Незалежнмост“ (Пл. „Независимост“) под патриотични песни на украински и новинарски блокове. Репортер на Economic.bg видя как хората се подкрепят взаимно, като раздават безплатно чай и топла храна.  Освен кухня, на площада има и походна църква, снимки и венци на загиналите.

Хората издигнаха в последните няколко дни нови барикади, а окупацията на някои административни сгради продължава с пълна сила. На сцената на Майдана излизат известни активисти, които призовават хората да не се предават.

Протестиращите с удоволствие позират с украински национални знамена, като най-често се срещат още полски, грузински и арменски такива.

Целият площад е барикадиран от големи заострени дървета и автомобилни гуми.

Подкрепи Economic.bg