Проверки за касови апарати

6130 ~ 1 мин. четене

От днес данъчните започват проверки на търговски обекти за връзка на касовите им апарати със системата на НАП. Вчера изтече срокът, в който всички фискални устройства трябваше да бъдат свързани пряко със системата на приходната агенция, като към края на работния ден около 5000 от търговските обекти все още не бяха осигурили нужната връзка.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров заяви пред Дарик, че глобата за липса на връзка между фискално устройство и данъчните е 10 000 лева и запечатване на обекта. Целта на проверките е не да се напълни хазната с глоби, а да се осигури спазване на законодателството, категорични са от НАП. Според приходната агенция срокът за осъществяване на връзката, който изтече вчера, е напълно постижим и за малки, и за големи търговци.

Бъчваров заяви обаче, че първите проверки ще бъдат на бензиностанциите, които до вчера трябваше да монтират нивомерни устройства, които също са свързани със системата на данъчните. Касовите апарати на обектите, търгуващи с горива, са свързани със системата на данъчните още миналата година.

От Асоциацията на малките и средни бензиностанции са категорични, че заради новото изискване поне 500 малки обекта от днес затварят врати завинаги, което ще остави 2 500 души без работа.

Подкрепи Economic.bg