Проверяваме онлайн за злоупотреби в партийните подписки

Сигнали за нередности се подават в Комисията за защита на личните данни

Проверяваме онлайн за злоупотреби в партийните подписки
3746 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

От днес, на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) гражданите ще могат да направят справка дали фигурират в списъците с подписи, подадени от политическите сили при регистрацията им в Комисията.

Овен въвеждане на ЕГН, желаещите трябва да попълнят и персонален идентификационен код (ПИК). Кодът се получава и активира чрез посочена електронна поща и след попълване на кратка форма за заявка. Услугата бе представена вчера, но поради технически проблеми, използването ѝ бе отложено.

Припомняме, че на последните национални избори – тези за Европейски парламент, бе въведена тази възможност. Множество граждани, включително предприемачи и познати обществени фигури сигнализираха, че фигурират в партийни подписки, без да полагали подписи там. Десетки бяха и жалбите за злоупотреба в Комисията за защита на личните данни.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви наскоро, че Комисията не може да санкционира партиите, ако отново се наблюдават подобни случаи. Това е изцяло в правомощията на Комисията за защита на личните данни и гражданите трябва да адресират сигналите си към нея.

Можете да проверите дали и в коя подписка фигурирате, следвайки този линк.

Коментари: 0