Провокаторите от "Таксим" се оказаха полицаи под прикритие

Според водещото британско издание Guardian "постановката, която се разигра под формата на битка между тях и служителите на реда, не е много правдоподобна и е успяла да заблуди само камерите"

124 ~ 1 мин. четене

Протестиращите, които замеряха полицаи на площад "Таксим" с коктейли "Молотов" се оказаха "полицейски служители на средна възраст под прикритие", пише водещото издание Guardian, позовавайки се на кореспондента си Люк Хардинг, който е носител на награда за чуждестранен репортер.

Според изданието "постановката, която се разигра под формата на битка между тях и служителите на реда не е много правдоподобна и е успяла да заблуди само камерите". Полицията използва сцените като аргумент в подкрепа на агресивни действия срещу протестиращите. Коктейлите "Молотов" бяха хвърлени точно в момента, когато полицията искаше да използва газ и водни оръдия, за да разгони присъстващите, коментира още изданието.

В социалните мрежи масово се разпространяват снимки на провокаторите, като граждански организации и участници в протеста се разграничават от тях и се опитват да съдействат на полицията да ги открие.

Сблъсъците снощи продължиха през цялата нощ. Действията на полицията изненадаха протестиращите, след като няколко часа по-рано премиерът Реджеп Тайип Ердоган се съгласи за провеждането на мирни преговори, което бе първата сериозна отстъпка от негова страна, откакто започнаха вълненията. Премиерът отхвърли обвиненията по негов адрес в авторитарно управление. Именно въпросните планове бяха искрата, запалила вълненията из цялата страна.

Междувременно гворител на партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган каза, че турското правителство е готово да проведе референдум за плана за развитие на Истанбул, който стана причина за масовите протести. Изказването на говорителя на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Челик дойде след разговори между Ердоган и представители на протестиращите.

Коментари: 0