Първи получаваме азербайджански газ

Ще си сътрудничим и в областта на туризма, селското стопанство, ИТ и търговията

Снимка: Министерски съвет

6646 ~ 2 мин. четене

България ще е първата страна от Европейския съюз, която ще получи азербайджански газ през южния газов коридор. За това са се договорили на четири очи премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Въпросният коридор е концепция от различни газови връзки, съобщава агенция Стандарт нюз.

Идеята е да се доставя газ на Европа по южното направление от Азербайджан, Ирак, Сирия. След като изградим интерконекторните си връзки с Гърция и Турция, ще можем да разчитаме на 1 милиард куб.метра природен газ, различен от руските доставки. Южният газов коридор свързва и Турция, Гърция и Италия. Проектът "Набуко" може да стане част от този коридор.

"Азербайджанският газ може да започне да пристига в България от 2014 г.", каза Кирил Темелков, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Борисов и Алиев са обсъдили също двустранните отношения в областта на търговията, селското стопанство, IT-технологиите и туризма. Те са се договорили да се засили съвместната работа по тези теми, като са се разбрали ресорните министри да обсъдят вече конкретни проекти.

Макет с тръбите, по които се движат азербайджанските нефт и газ от Каспийско до Средиземно море, разгледа обстойно премиерът Бойко Борисов по-рано днес в Баку. Извивката, която петролопроводът прави към Грузия, е евентуалното място, където може да се пусне байпас от Азербайджан към съседна Грузия, отбеляза премиерът. От там пък, според идеята му, синьото гориво трябва да се компресира и да се превози с танкери до нашите черноморски пристанища.

Борисов разгледа с интерес музея на Гайдар Алиев, президентът, извоювал независимостта на азерите. В него е представен животът на Алиев с десетки фотоси и експонати от бита му. Военна униформа и фрак, принадлежали на президента, са също експонирани в музея. Той пък е дело на "Фонда на приятелите на културата на Азербайджан", чийто ръководител е Мехрибан Алиева, съпруга на сегашния президент Илхам Алиев, който пък е син на Гайдар. Мехрибан е посланик на добра воля, депутат и първа дама.

Борисов е на двудневна официална визита в Азърбейджан. Той посещава Баку за първи път, но преди него експрезидентът Георги Първанов беше ходил три пъти. Заедно с министър-председателя в Баку пристигнаха министрите на икономиката и транспорта Делян Добрев и Ивайло Московски.

МВР пък беше представено от заместника на Цветан Цветанов Веселин Вучков. Направо от Саудитска Арабия в Баку пристигна земеделският министър Мирослав Найденов, който водеше със себе си шефа на фирма "Градус", тъй като азерите се интересуват от пилешко месо.

Няколко бизнесмени - шефовете на "Елби Булгарикум", "Българска роза", "Тера Тангра" и други, също придружават делегацията, но не като част от нея, а със собствена програма. Те имали вече установени договорни отношения с Азербайджан.Подкрепи Economic.bg