Развиват Видинския регион чрез туризъм

Общината може да привлича нови вложения и чрез промените в Закона за насърчаване на инвестициите, каза Делян Добрев

80 ~ 1 мин. четене

Туризмът е една от идеите за развитие на Видинския регион. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е на посещение в града.

Министърът посочи, че кметството може да се възползва от промените в Закона за насърчаване на инвестициите, тъй като безработицата в общината и областта е над средната.

Той посочи, че най-важният момент в закона е, че ще бъдат възстановявани осигуровките от страна на работодателите за период от две години обратно на инвеститора, който се сертифицира като проект клас А и клас Б. По думите му държавата ще върне на компанията 17,4% от всички нейни разходи за работна ръка, които са направени за период от 2 години.

Добрев обясни още, че общините се вълнуват от промяната, която им дава право сами да сертифицират инвеститори клас В и да ползват преференциите за такъв тип проекти. Според него една от най-важните преференции е, че общините ще могат при такъв проект да продават сгради или земя на инвеститор без обявяването на търг, а само чрез пазарна оценка. Очакванията са подобна мярка да облекчи процеса на инвестиция. 

Подкрепи Economic.bg