Рекорден ръст на индустрията във Великобритания

През юли увеличението е с 2.9%, което е рекорд за последните 25 години

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Индустриалното производство във Великобритания през април се е увеличило с 2.9% на годишна база, показва националната статистика на страната. Толкова силен ръст не е имало през последните 25 години и надхвърли всички анализаторски прогнози, които бяха за средно 1.5% увеличение.

Според икономисти ръстът в производството е сигнал за засилване на британската икономика, след като през последните три тримесечия тя се свива. през второто тримесечие негативна роля върху икономиката имаха допълнителните почивни дни, по повод 50-годишнината от възкачването на трона на Елизабет II.

"Резултатите не променят особено ситуацията с борещата се британска икономика", коментира Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight. "Производителите във Великобритания са изправени пред изключително предизвикателна вътрешна и международна среда", добавя той.

Централната банка на Великобритания (Bank of England) каза, че "хаотични фактори" като допълнителните почивни дни са увеличили спада на икономиката и ако бъдат изключени трябва да има ръст от 0.5% през второто тримесечие.

Подкрепи Economic.bg