Родно сирене прави фурор в Русия

"Албена" спечели изследване за качество в лаборатория срещу 5 други марки

Автор: Анна Предева

В Русия независимо предаване направи експеримент, при който се тестват няколко вида сирене за качество. Българската марка се оказва най-добра и най-качествена, а в резултат на това родното сирене става хит в страната.

Участниците са "Demax", "Албенa", "Молочная река", "President", "Mlekara Sabac" и "Умалат".

Олга Шестакова, експерт от изпитателния център споделя: "В сиренето на търговската марка „Молочная река” бяха открити бактерии от групата домашно -чревни пръчици. В образеца на сиренето от търговската марка „Албена” се съдържат повече белтъчини, отколкото при продуктите на другите участници". Така родното сирене става победител в „Контролна покупка” и е официално признато за най-добро сирене на руския пазар.

Екипът на агенция Икономика се свърза с Мария Попова, представител на марката:

-Разкажете ни повече за българското сирене “Албена”. В кои части на България се произвежда?

Марката "Албена" е специално регистрирана в Русия марка за изключително качествено българско сирене на руския пазар. Сиренето с тази марка се произвежда от ОМК АД Пловдив (краве и овче) и "Димитър Маджаров-2" (козе и биволско).

-От колко време сиренето “Албена” е на руският пазар?

Вече 12 години полагаме усилия да продаваме само най-качествени продукти и признанието постепенно идва.  Има малък, но постоянен контингент купувачи, които знаят какво е сирене и ценят качественият продукт. Никога не сме се борили за постигане на големи обеми, но винаги сме били изключително прецизни към качеството. Всички - и производители и търговци имат заслуга за това признание.

-Вие бяхте ли известена, че Вашата марка  ще участва в предаването “Контрольная закупка”?

Ние никога не знаем дали ще участваме или не в предаването. Участваме, по избор на предаването, всяка година и винаги твърдо сме имали 2-ро място. Сега постигнахме лидерството и всички сме много горди, защото това е наш национален продукт, който може и трябва да бъде признат на най-добрите световни пазари. Защото, когато този продукт е истински и качествен, е изключително полезен.

-Сиренето с марка "Албена" е официално признато за най-доброто сирене на руския пазар. Как се почувствахте след резултата от теста в предаването?

Естествено, предаването ни прави горди, защото успяхме да покажем, че наш, български продукт е оценен като най-добър в групата си на руския пазар! И са много хората тук, в България и в Русия, които допринесоха за това признание! Благодаря на всички!

-Имате ли трудности в осъществяването на дейността си на руска територия?

На руския пазар е изключително сложно да се работи. И да се постига стабилен резултат с един толкова жив и непрост продукт като нашето сирене. И да няма брак! Това, пак повтарям, е изключителна заслуга на усилията на производителите, на отговорното им отношение към производството на продукта и руския пазар. А той е огромен и един от най-претенциозните към качеството на продуктите. И нека не забравяме за каква огромна конкуренция става дума! От цял свят!

-Смятате ли, че някоя наша държавна институция би била полезна в преодоляването им и как?

Най-доброто, което нашата държава може да направи, за да помогне за разширяване на пазара на нашето сирене по света е да защити географското наименование за произход, а именно "Болгарская брынза" за Русия и "Bulgarian cheese" за всички други места по света. Това е наложилото се по света име на нашето сирене и небългарски производители го ползват, за да продават продукта си по-успешно! Примерите за това са много. Сиренето е уникален продукт, натурален и изключително полезен. И когато съдържа голямо количество живи бактерии Lactobacillus Bulgaricus от щамове от наша територия той става незаменим млечен продукт.

В реда на тези мисли може да се каже, че нашето сирене заслужава не по-малко усилия и средства за реклама по света, така както се прави за туризма, виното и други. Света се отваря към полезните и натурални продукти и ние трябва да гледаме напред.

Линк към видеото >> ТУК

Коментари: 0