Росен Плевнелиев защити еврото

Важният въпрос сега не трябва да бъде кой ще напусне Еврозоната, убеден в българският президент

96 ~ 1 мин. четене

Българският президент Росен Плевнелиев защити единната валута евро, която се ползва от 17 страни в Европа. Според държавния ни глава общата валута е голямо постижение, което не трябва да се провалим. Важният въпрос сега не трябва да бъде кой ще напусне Еврозоната, а кой ще влезе в нея, каза Плевнелиев на дискусията за бъдещето на Европа, която се проведе във Виена, предаде Фокус.

"Младите хора са свободни да пътуват навсякъде из Европа, но безработицата сред тях в България е висока. Искаме да се справим с този проблем с успешни примери от Германия и Австрия", допълни Плевнелиев.

Австрийският президент Хайнц Фишер си пожела през 2030 г., когато и други балкански държави се присъединят към общността, британците да не останат извън ЕС. По думите на Хайнц Фишер Австрия трябва да е готова да помогне, дори и финансово, за преодоляване на голямата разлика в нивото на безработицата в Южна и Северна Европа. Еврокомисарят Йоханес Хан добави, че безработицата може да се бори, само когато има растеж в икономиката.

Швейцарският евроскептик Роже Кьопел е на мнение, че англичаните не са проблем за Европа. "Франция е проблем. Погледнете икономиката й. Тази социална държава не е с перспектива за бъдещето", убеден е Кьопел.

Подкрепи Economic.bg