Руски хакери откраднали 1.2 млрд. пароли

"Това е най-голямото изтичане на данни в историята", твърдят от Hold Security

Руски хакери откраднали 1.2 млрд. пароли
104 ~ 1 мин. четене

Американската компания Hold Security, която е специализирана в областта на информационната сигурност, обяви, че група хакери от Русия е създала най-голямата в света база от данни с пароли и потребителски имена, предадоха световните медии.

По данните на компанията масивът на хакерите се състои от 1.2 млрд. похитени пароли и имена, както и над 500 млн. електронни адреси. Според експертите информацията е била получена от 420 000 Интернет сайта.

"Това е най-голямото изтичане на данни в историята", твърдят от Hold Security. Компанията не съобщава имената на засегнатите, като се позовава на споразумение за конфиденциалност и нежелание да бъдат издадени компаниите, чиито сайтове все още са уязвими.

Хакерите са събирали данни от всички сайтове, не само големи компании са били тяхна цел, сочи доклад на Hold Security, цитиран от BBC.

Първата медия, която съобщи за хакерската атака е американският вестник "Ню Йорк Таймс". В статията на медията есперт, който не е част от екипа на Hold Security твърди, че някои от компаниите са знаели, че са сред обектите на атаката.

Според източници на "Ню Йорк Таймс" хакерите са група от около 10 души на възраст около 20 години. Те не се познават помежду си. Сървърите им се намират в Русия.

По-рано Hold Security съобщи за атаки срещу компаниите Adobe и Target, на които близо 7 месеца са били необходими, за да анализират мащабите на тези атаки.

Коментари: 0