Руски учени съветвали да изоставим АЕЦ „Белене“

Нито една площадка не се отличава с такава сложна сеизмична обстановка, каза бившият председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев

336 ~ 5 мин. четене
Автор: Таня Киркова

-    Г-н Касчиев, казахте, че преди години руската страна е посъветвала България да се откаже от площадка "Белене" за строежа на втората атомна централа, заради земетръсното огнище Вранча. Вярна ли е тази информация?

-    Този факт ми е известен от много години и е бил споменаван не само в мои доклади, но и в други публикации. Документът беше изровен и за първи път показан от лидерите на Зелената партия в една съвместна публикация с Грийнпийс. Касае се за едно писмо от 1984 г. на директора на Централната геоложка лаборатория към БАН до министъра или зам.-министъра на енергетиката. Писмото започва, че в света се строят няколкостотин централи, но нито една площадка не се отличава с такава сложна сеизмична обстановка, каквато има площадка "Белене". След това писмото продължава, че "поради тази причина съветските учени предлагат площадката да се изостави, независимо от направените до този момент разходи от около 15 млн. лв. Това е накратко съдържанието на писмото. Аз го имам в електронен вид.

Мнението е изразено, след като са били анализирани последиците от голямото земетресение във Вранча, което беше унищожително за Румъния и за разположения съвсем близо до площадка "Белене" Свищов. Там загинаха 120 души. Два блока се срутиха, около две трети от сградите са били повредени.

-    Предложени ли са други площадки? Има ли друг подходящ терен за атомна централа в България?
 
-  Разглеждани са много площадки. Включително и на язовир Искър край София, на брега на Черно море край Бургас, както и още няколко площадки близо до Белене. Всички те са били отхвърлени, поради оскъдното и несигурно количество вода, която се явява краен охладител на топлината, която се излъчва от една атомна централа. Площадките на морето са били отхвърлени от военна гледна точка, от гледна точка на туризма и са оставени накрая 3 площадки, които са на река Дунав. Белене, Вардим и още една, която е съвсем близо. От трите най-подходяща е изглеждала "Белене". Но на практика, след като и тя бъде отхвърлена, не се посочва друга площадка. И трите са много близко една до друга и трите са уязвими от сеизмичното огнище във Вранча и на практика най-добрата площадка в България е площадката в Козлодуй.

-  Ще гласувате ли на референдума?

-  БСП събра подписка под един нелигитимен въпрос, тъй като да се поставя в парламента гласуване за точно определен икономически обект, противоречи на Конституцията. Само че от управляващата партия не се решиха да кажат: много съжаляваме, но вашият въпрос е в противоречие със Закона за допитванията до народа и заради това не може бъде разглеждан.

Вместо това направиха инициативен комитет, който да излъчи нов въпрос. Имаше безсмислени спорове - за ядрена ли, атомна ли енергетика да се пита. Накрая премиерът каза - ще махнем думата  "Белене", защото конституцията не позволява. Така като махнем АЕЦ "Белене" ще излъжем конституцията, но всички знаем, че става въпрос за Белене.

-  Защо се отнася за "Белене"? Ами решението за изграждане на нови АЕЦ блокове в "Козлодуй"?

- Както е зададен въпросът - "...нова атомна електроцентрала", не може да става въпрос за изграждане на нови блокове в "Козлодуй". Една нова атомна електроцентрала означава тя да се изгради действително като нова - с цялата си инфраструктура и на нова площадка. При изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се използва голяма част от инфраструктурата на съществуващата централа.

- И все пак - обяснете - гласуваме "Не" това не значи ли "Не" за ядрената енергетика, гласуваме "Да", това не значи ли "Да" и за "Белене"?

- Нищо не значи. В момента кипи един безсмислен труд с обясненията на Централната избирателна комисия с клиповете за гласуването...

- Защо да е безсмислен?

- Защото нищо няма да последва от референдума. Представете си, че надделеят привържениците на нова атомна централа. Нито ще намерят финансиране с този референдум за проекта, нито ще решат проблема с дългосрочното съхранение на отработеното гориво...Нищо.

- Ако резултатът е негативен?

- Пак не означава нищо. Този резултат не е задължителен за правителството. В една такава ситуация е по-добре да обясним на хората поне част от лъжите, които сега ще се стоварят върху тях - колко хубаво щяло да бъде като се построи нова атомна централа, каква индустриализация щяла да настъпи, както казват от БСП. Като че ли сега съществуващата АЕЦ "Козлодуй" не е в най-западналата в цяла Европа Северозападна България.
 
Как си представят, че от една нова атомна централа в Белене, токът ще бъде много по-евтин. Тези хора са паднали от Марс или толкова им се налага да лъжат, че говорят съвсем безогледно.

- Какво е мнението Ви за новопоявилата се компания или американски фонд, която иска да довърши АЕЦ "Белене?

- Според мен това е мошеничество.

- Какво имате предвид?

- Казват голям фонд, силни компании зад него, но кои идват да го представляват?

Единият, който дойде, няма никаква представа от ядрени технологии. Мислите ли, че сериозни акционери с милиарди биха поверили парите си за човек, който няма представа от проекта, в който иска да ги вложи.

А, другият господин пък се оказа един известен човек, забъркан в мръсни игри и комбинации в различни страни.

Този господин през 2007 г. по същия начин в Италия се представя като представител на огромен инвестиционен фонд, зад който стоят много милиарди и който иска да участва в приватизацията на Ал Италия. Поради неговите действия тази приватизация се проваля, следва едно продължително разследване и тази година той е глобен от съответната комисия на Италианската държава с 300 000 евро. Той даже не подава оплакване, защото доказателствата са неопровержими. Сега прокуратурата го разследва дали чрез неговите действия не е довел до проваляне на приватизацията на Ал Италия от Еър Франс.

Неговото име изплува и в скандал в Америка, при продажбата на небостъргачи на Дженерал Мотърс, където той се представил като пълномощник на известния г-н Джордж Сорос.

Неговото име изплува в едно писмо на канадска компания, в което те казват на българските си колеги, да бъдат много внимателни с този господин. Той им е известен, той им е предлагал преди няколко години да им направи Ай Ти платформа за цялата компания и когато разгледали неговото предложения и възможностите, които представя, им е станало ясно, че си имат работа с един мошеник.

След като избухна скандалът с тези господа, министър-председателят нареди на енергийния министър да напише писмо до САЩ и да изиска информация за тези господа. Нищо повече не се чу. Аз не допускам, че американското правителство няма да отговори на официално писмо на българското правителство.

Без съмнение зад тези господа не стоят никакви сериозни инвестиционни намерения, а строи руската страна, на която те ще продадат проекта, ако им бъде отстъпен.

Подкрепи Economic.bg