Руските туристи са се увеличили с над 30%

През 2012 г. в България са пребивавали близо 600 хил. руски туристи, става ясно от поздравителния адрес на икономическия министър до руско изложение

92 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Русия е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм. В нашата страна през 2012 г. са пребивавали близо 600 хил. руски туристи, което е над 31% ръст спрямо предходната година. Увеличението на броя руски туристи у нас е трайна тенденция през последните години въпреки глобалната криза. Това се казва в поздравителния адрес на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев до организаторите и гостите на осмото международно туристическо изложение ИНТУРМАРКЕТ-2013 в Москва - едно от най-големите в света.

Приветствието на министър Василев прочете директорът на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ Мария Иванова в първия ден на борсата, когато се състоя и пресконференцията за България.

"Над 300 хиляди руски граждани вече имат недвижим имот в България и според социологически проучвания в самата Русия всеки пети местен жител иска да си купи втори дом у нас", подчертава още в посланието си министър Василев. Гражданите на Русия от години са сред най-желаните чуждестранни туристи в нашата страна. България пък е сред водещите държави, предпочитани от руските граждани за отдих, и в това отношение се конкурира успешно с европейски страни с дългогодишни традиции. Тя е особено популярнa като дестинация за семейни ваканции и детска почивка. Все повече рускоговорещи туристи се записват и за тематични визити - Нова година, Великден, СПА и балнеопрограми", пише в писмото.

"През 2012 г. имахме много успешно лято, каза Мария Иванова. Сега се готвим за още по-добър сезон. Надежда ни дава фактът, че над 8% от летните записвания вече са направени по данни на туроператорите. Съществена част от тези заявки са на руски граждани. Руските туристи са сред най-щедрите ни гости - те генерират много приходи от допълнителни туристически услуги, които съпътстват основните пакети. Факт са вече и нови две чартърни линии от Русия до България - от Омск и Оренбург", подчертава министърът.

"Поради големия интерес към пътуванията в България откриваме два наши нови визови центъра в Руската федерация - в Омск и Мурманск. С това общият им брой в Русия става вече 18", съобщи завеждащият българската консулска служба в Москва Ангел Георгиев. Той допълни още, че от тази година ще се издават и 6-месечни многократни визи за руски граждани, подаващи документи за първа виза. А руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получават многократна виза и за 2013 г.

В пресконференцията, на която бе представен филм за България, се включи с презентация и археологът проф. Казимир Попконстантинов, който през лятото на 2010 г. откри мощите на Св. Йоан Предтеча при разкопки на созополския остров Св. Иван. Историкът подчерта огромния интерес на българските и чуждестранните туристи към находката и региона. През лятото на 2010 г. пред мощите са се преклонили средно по 2500-3000 туристи на ден, а до Созопол са били организирани и специални круизни турове по море от поклонници и изследователи от различни страни. "Това е отличен стимул за развитие на религиозния и културния туризъм в съчетание със специализирани маршрути по трасето на стария римски път Виа Понтика", каза Попконстантинов.

В представянето на България участваха също извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Русия Бойко Коцев, директорът на Центъра на промишлеността на България в Руската федерация Илиян Цонев, ръководителят на СТИВ-Москва Катя Жекова и др.

Подкрепи Economic.bg