Сделката за "Топлофикация-Шумен" пред провал

Общината изпрати едномесечно предизвестие на фирмата-купувач

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Община Шумен е изпратила днес едномесечно предизвестие за разваляне договора за приватизацията на „Топлофикация - Шумен". Документът е адресиран до изпълнителния директор на фирмата-купувач „Телемения" ЛТД Ицхак Еляшив.

Общината дава срок от един месец на купувача на местното топлофикационно дружество да покрие дължимата по договор сума или да внесе определената банкова гаранция, ако забавата се дължи на обективни причини. В противен случай сделката ще бъде развалена.

Договорът за приватизация с израелската компания "Телемения" беше подписан в началото на миналия месец. С него "Телемения" се ангажира да инвестира 75 млн. евро в рамките на три години, да запази поне 50 работни места и да покрие задълженията на дружеството.

На 1 февруари беше обявено, че компанията е превела част от сумата за топлинното предприятие. В рамките на 10 дни тя се задължи да осигури и останалите 50 хиляди лева.  До 7 дни след това трябваше да бъде представена банкова гаранция в размер на 750 000 лв.

Досега обаче купувачът не е платил въпросните 50 хиляди лева, което дава основание на общината да направи предупреждение за прекъсването на сделката, става ясно от съобщение публикувано на страницата на Община Шумен.

Подкрепи Economic.bg