Сгромолясване на канадския долар помогна на щатската валута

Спад на златото при първото за 2014 година покачване на акциите

136 ~ 3 мин. четене

Доларът е стабилен на пазарите благодарение на позитивните данни от САЩ в предишния ден. За разлика от него обаче канадския долар пострада след новината, че PMI индекса неочаквано се е сринал през декември като в същото време дефицита по търговския баланс е бил доста по-голям от очакваното. Това помогна на зелените пари да скочат до нива от почти 1.08 срещу северния им съсед, което не се е случвало от средата на 2010 година, а валутната двойка е главния герой в момента на валутните пазари.

Доларът се засили и срещу еврото и го свали от 1.3657 до 1.3613, а срещу йената нарасна днес сутринта до 104.99 и се отдалечи от 2-седмичното дъно от понеделник на 103.91. Единната валута също се засили срещу йената и скочи на 143.07 при 3-седмично дъно в понеделник на 141.50. Търсенето на японската валута намаля след като Уолстрийт отчете първо покачване за 2014 година. Анализатори не пропуснаха да отбележат силната корелация между долар/йена и индекса Стандард енд Пуърс. Ако последва силно негативна реакция на решението на ЕЦБ в четвъртък или на доклада за трудовата заетост в САЩ в петък, то може да последва рязко слизане на борсовите индекси и значително поскъпване на йената.

Заседанието в четвъртък ще е първото на ЕЦБ за 2014 година, но на него вероятно няма да последва нищо ново освен да се потвърди готовността за действия в бъдещето, въпреки поредния изненадващ спад на инфлацията в еврозоната. Вчера данни разкриха, че годишната инфлация на Стария континент е слязла през декември до 0.8% спрямо 0.9% през ноември. В същото време основното измерване не включващо волатилните енергийни и хранителни продукпи удари рекордно ниски стойности от 0.7%, които са много далеч под целите на ЕЦБ за нива от около и под 2%.

Пазарите очакват с голям интерес данните от САЩ в петък като прогнозите сочат най-голямата икономика в света да е създала нови 196 000 работни места през декември. При неочаквано по-силен резултат ще се засилят спекулациите, че Федералния резерв ще увеличи скоростта на редукциите и това ще е положително за долара. Към момента официалните представители на Фед се опитват за отхвърлят такива действия. Председателите на подразделенията в Бостън Ерик Розенгрен и в Сан Франциско Джон Уилямс вчера заявиха, че очакват умерено намаление на стимулите.

Стабилният долар за кратко свали австралийския долар вчера под 0.89, но на тези нива се появи добър интерес за покупки и това вдигна валутата на 0.8925. Австралийският долар се обезцени с над 11% срещу американския си съименник през миналата година най-вече заради заплахите на централната банка, която даде ясно да се разбере, че иска по-слаба валута, за да се задвижи местната икономика. За да покаже сериозността си тя свали лихвите до рекордно ниските нива от 2.5%.

Спад на златото при първото за 2014 година покачване на акциите

Златото пада днес за втори ден, а покачването на акциите в резултат на нарасналия оптимизъм за икономически растеж в САЩ, ограничава привлекателността на метала като средство за защита. Цената е под натиск след данни показали, че търговския дефицит в САЩ е спаднал през ноември до най-ниски стойности за последните 4 години като експорта е бил на рекордни нива, а ниската цена на петрола е довела до спад на вноса. Цифрите накараха икономистите да очакват далеч по-силен растеж през четвъртото тримесечие отколкото се прогнозира.

Силна икономика и по-високи цени на акциите намаляват търсенето на златото, което се приема за алтернативна инвестиция. Спот цената днес е 1228 долара за тройунция след като вчера беше сложен край на серията от пет поредни дни на растеж.

Азиатските борсови индекси нараснаха днес благодарение на вчерашните данни от САЩ, а долара е стабилен на валутните пазари. Те очакват днес оповестяването на стенограмата от последното заседание на през декември на Федералния резерв, за да преценят скоростта с която централната банка ще съкращава стимулите. Вчера двама представители на Фед изразиха мнение, че очакват редукциите да продължат със същата скорост и без промени.

Днес активността във физическия сектор и покупките от Китай като че ли намаляха незначително след енергичните покупки в началото на седмицата.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0