Сивият сектор през 2012 г. е намалял с 0.6%

Делът в България е 32.7% от БВП, докато в съседните държави е около 27-28%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През 2012 г. делът на сивия сектор у нас е 32.7% от БВП - с 0.6% по-малко спрямо 2011 г. Това заяви Стефан Петранов при представянето на изследването на Асоциацията на индустриалния капитал вчера, цитиран от "Дарик". По този негативен показател България заема първо място в ЕС. В съседните страни от Балканския полуостров сенчестата икономика е около 27-28% от БВП, твърди проучването.

Сред най-разпространените нелоялни практики са работата без трудов договор. Масово се декларират минимални суми, върху които се плащат осигуровки, а служителите получават допълнително пари на ръка. Често се случва и плащане на възнаграждения под минималната заплата, показва изследването.

"Икономическата криза, високата безработица, ниските доходи и недостатъчният данъчен морал са фундаменталните причини за високия дял на сивата икономика в България", смята Петранов. "Онлайн свързването на касовите апарати с НАП и съвместните проверки на данъчни и трудови инспектори дават положителен резултат, но не могат да решат основните проблеми в българската икономика", добави той.

Едва 4.2% от анкетираните фирми смятат, че всички продажби в икономиката се фактурират. През 2011 г. 25% са били на това мнение. Драстично са намалели и служителите, които са убедени, че всички декларират реалните си доходи.

Според бизнеса намаляването на административната тежест и въвеждането на повече електронни услуги би довело до свиване на сивия сектор.

"Най-важното обаче е всички фирми да са равни пред закона. Работодателите казват: "Докато Темида си затваря очите, това ще е положението", каза доц. Емилия Ченгелова.

Хората трудно приемат, че не трябва да работят на черно заради ниските доходи. Те предпочитат да получават малко повече пари сега и не се интересуват каква ще е пенсията им след време, посочиха авторите на проучването.

Коментари: 0