Славка Бозукова с орден „Св. св. Кирил и Методий“

Главният редактор на "Стандарт" получи отличието за принос към развитието на културата и изкуството

Славка Бозукова с орден „Св. св. Кирил и Методий“

Снимка: Виктор Леви

568 ~ 3 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, на главния редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Тя бе удостоена от държавния глава с отличието заради патриотизма и огромния си принос към развитието на културата и изкуството.

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, на главния редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Тя бе удостоена от държавния глава с отличието заради патриотизма и огромния си принос към развитието на културата и изкуството.

"Сред особените заслуги на г-жа Бозукова е кампанията "Чудесата на България", която цели популяризирането на културно-историческото ни наследство", подчерта при връчването на ордена държавният глава. "Това не е единствената мащабна инициатива на госпожа Бозукова. Тя участва активно в кампанията "Не сте сами" в защита на несправедливо осъдените в Либия български медици, в ежегодните инициативи "Коледата безопасна" и "Великден безопасен", в кампаниите за популяризирането на героите от Освободителната война и много други патриотични инициативи", заяви Плевнелиев.

За мен е чест, че мога да удостоя с висши отличия петима забележителни професионалисти, които се радват на обществено признание", допълни президентът. Той определи церемонията като "доказателство, че обществото ни е мозайка от личности и таланти".

Когато всеки от нас полага усилия за развитието на своята общност и постига лични успехи, те стават част от националния успех и гарантират успеха на цялото ни общество. Подобни примери са нужни, важни и винаги ще се ползват с нашата благодарност, каза още Плевнелиев.

На тържествената церемония в Гербова зала на "Дондуков" 2 присъстваха министрите на културата Петър Стоянович и на образованието Анелия Клисарова. Заедно с главния редактор на в. "Стандарт" високи държавния отличия получиха и още 4-ма изявени и заслужили дейци на културата и изкуството у нас. С орден "Стара планина", първа степен, бе удостоен академик Иван Тодоров, който е един от най-известните и уважавани учени физици не само у нас. Той е сред експертите, които консултират Нобеловия комитет при номинирането на лауреати на тази най-престижна международна награда. Съавтор е на престижни настолни трудове и е сред инициаторите за аксиоматичния подход в квантовата теория на полето.

Сред създателите е на престижната школа по математична физика у нас, подготвил и вдъхновил е поколения родни учени. Той благодари от името на всички удостоени с отличия и за вниманието, проявено от държавния глава към духовните ценности в страната ни. Аз разглеждам това отличие като признание към българската наука и БАН, обясни Тодоров. Огнище на наука и култура може да си позволи не само една богата страна, но и нашата, подчерта академикът.

Орден "Св. св. Кирил и Методий", огърлие, бе връчен на адвокат Тодор Бурилков - изключително уважаван юрист, с над 60-годишна практика. Висока оценка заслужава работата му като наблюдател под егидата на президента Петър Стоянов на процеса в Ниш срещу доктор Марко Шукарев, активен защитник на правата на българите в Западните покрайнини. Благодарение на адвокат Бурилков д-р Шукарев е освободен от затвора, обясни Плевнелиев.

Орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, получи и Асен Шопов - един от най-популярните родни режисьори, носител на престижната награда "Аскер" за цялостно творчество. Спектакълът му по Георги Марков "Да се провреш под дъгата" е спрян от тогавашния комунистически режим, а Шопов е изселен от София. С втора степен на ордена "Св. св. Кирил и Методий" бе удостоен Михаил Вълов. Той е учител с 25-годишен стаж, доказан авторитет в Ямболската общност. Г-н Вълов работи активно за опазване на българското наследство и памет, както и за съхранението на културата и традициите на своя край, допълни Плевнелиев.Подкрепи Economic.bg