Следващият ход на ЕЦБ ще е "нестандартен"

Очакват се нови мерки за ликвидност, като по-дългосрочни рефинансиращи операции, но и запазени лихвени проценти до първата половина на 2015 г.

72 ~ 2 мин. четене

Следващият ход, свързан с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще бъде "нестандартен", прогнозират икономисти, анкетирани от Bloomberg. Почти 75% от тях очакват президентът на ЕЦБ Марио Драги да представи нови мерки за ликвидност, като по-дългосрочни рефинансиращи операции. Голяма част от прогнозите са и за запазване на ниските лихви за първата половина на 2015 г., показват отделни проучвания на Bloomberg News.

ЕЦБ, която запазва основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.5% от май насам, оценява възможностите си за подкрепа на зараждащото се възстановяване на Еврозоната, тъй като банките остават колебливи в отпускането на заеми. Драги подхрани очакванията за нова серия от дългосрочни заеми с това, че ЕЦБ е "готова да действа както е необходимо".

"Няма причина ЕЦБ да намали лихвените проценти", смята Карстен Бржески, старши икономист в ING Groep NV в Брюксел. В изследване на 43 икономисти по отношение на ликвидните опции, 74%казват, че ЕЦБ ще представи нови мерки, а 25 икономисти смятат, че така наречените дългосрочни операции по рефинансиране ще са вероятният бъдещ инструмент за действие.

В отделно проучване на 46 икономисти, 89%казват, че основният лихвен процент на централната банка ще запази сегашното си ниво, а останалите смятат, че той ще бъде намален с 0.25 процентни пункта.

Важна роля може да изиграе и спирането на работата на правителството на САЩ, което на практика може да застраши икономическото възстановяване не само на страната, но и на световната икономика. За това предупреди и самият председател на ЕЦБ в отговор на загрижеността, проявена в Европа, относно верижната реакция, която може да предизвика сегашното положение.

Така Драги остави вратата отворена за понижение на лихвените проценти и за други мерки за стимулиране на икономиката след ежемесечната среща на ЕЦБ. Банката има "широк спектър" от средства, готови да бъдат приложени, в случай че стане необходимо да се укрепи икономиката на Еврозоната, каза той, посочвайки новите дългосрочни кредити като една от възможностите.

Подкрепи Economic.bg