Сноудън се включва в разследването на подслушването на Меркел

Той е изразил готовност да свидетелства пред комисия на германския парламент във връзка с разкритията, че германският канцлер е била подслушвана от Агенцията за национална сигурност (АНС)

84 ~ 1 мин. четене

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, спомогнал за разкритията на тайните на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, е изразил готовност да свидетелства пред комисия на германския парламент във връзка с разкритията си за програмата на американската АНС, в рамките на която германският канцлер Ангела Меркел вероятно е била подслушвана, съобщават световните медии.

Това обаче ще стане или в писмен вид или лично, ако обвинителите го посетят в Русия. Пътуване на Сноудън извън Руската Федерация, е изключено, защото може да доведе до загуба на бежанския му статут и да бъде предаден на Вашингтон от страна-съюзник на САЩ, коментирал пред агенцията източник запознат със ситуацията.

За това, че американецът е готов да даде показания относно подслушваните разговори на Меркел, съобщи по-рано германски депутат. По думите на Ханс-Кристиан Щребеле, който се срещна с негов, бившият сътрудник на ЦРУ може да бъде разпитан в Москва или на германска територия, но при ясно определяне на условията на неговото посещение.

Адвокатът на Едуард Сноудън Анатолий Кучерена коментира, че клиентът му може да сътрудничи на немските власти, но кога и как ще реши сам.

Подкрепи Economic.bg