„София Тех Парк” с визия за 20 години

Екипът ще включва представители на бизнеса, науката и образованието

„София Тех Парк”  е проект със стратегически визия за следващите 10-20 и повече години. Това заяви изпълнителният директор на новото дъщерно дружество към Национална компания „Индустриални зони” – „София Тех Парк” Елица Панайотова пред Радио К2. По думите й проектът прехвърля границите на програмните периоди, свързани с европейското финансиране.

Във фокуса на този проект са не сградите, а създаването на среда, стимулираща иновационните технологии, и контактите между участниците в този процес. Крайният му успех зависи от прецизността в подбора на потребители и в реализирането на концепцията, подчерта тя.

Според Панайотова стратегическият партньор, новаторски ориентираните хора и компании, представителите на научните среди и на университетите са еднакво важни в този бъдещ форум за обмяна на идеи и осъществяване на иновативни проекти.

Успешното концептуално развитие на „София Тех Парк” ще бъде сбор от усилията на създавания в момента екип и  консултативен съвет, които ще включва представители на бизнеса, на науката и на образованието, посочи Панайотова.

Компаниите, които не са точно в рисърч-частта, могат да участват като потребители на инфраструктура – различни лаборатории, зали за конференции, обучения, преквалификации, обмен на идеи.

В парка трябва да има и акселератор за старт-ъп компании.

„Задачата на финансираните по програма Jeremie Eleven and LAUHCHub е да идентифицират тези компании и хора на нашия пазар и да им дадат шанс да реализират своите идеи”, обясни Панайотова. По думите й това са естествените партньори на парка.

Тя обясни, че предстоят подобрения в прилежащата инфраструктура и насищане на пейзажа с функции, привлекателни не само за професионалните среди, а и за широката общественост. Предвижда се изграждането на високотехнологичен музей, кафета, ресторанти и паркове.

Коментари: 0