Споразумението за Кипър порази еврото

Тази сутрин единната валута се разменяше за 1.2883 срещу долара

280 ~ 4 мин. четене

Еврото се срина през нощта, а йената рязко скочи при новината, че спасителния план за Кипър включва данъци за вложителите в банки, което е опасен прецедент, който може в крайна сметка да принуди банките в региона да избягат на други места.

Финансовите министри от еврозоната искат да обложат спестителите в Кипър, за да може страната да получи 10 милиарда евро помощи. Решението обявено в събота сутринта доведе до големи движения на паричните потоци. Кипър работеше върху последно предложение да омекоти удара, след като парламентарният вот за решението беше отложен за понеделник.

Единната валута моментално падна при отварянето на пазарите до 1.29, а сутринта се разменяше за 1.2883 срещу долара. Това е най-ниска стойност след 10 декември. Подкрепа е 200-дневната пълзяща средна при 1.2872. Кросът евро/йена е 121.72. Тук 55-дневната пълзяща средна даде подкрепа в края на миналия месец, но затваряне под 121.69 ще задълбочи корекцията. Евро/франк също слезе от 1.2275 до 1.2170.

Йената се изстреля срещу всички валути, тъй като спекулативните продавачи бяха хванати в къси позиции и трябваше бързо да ги закриват. Заемането на йени с цел покупки на високодоходни активи е любимата сделка през последните месеци заради очакванията за агресивни облекчения от страна на Японската централна банка. В петък парламента в Япония официално одобри Харухико Курода за следващия управител на ЯЦБ, както и Кикуо Ивата и Хироши Накасо за негови заместници. Това ръководство има за цел агресивно да преследва инфлация от 2%.

Подобряващата се американска икономика също помага на зелените пари през последните седмици. Данни от петък продължиха да показват ръст на фабричното производство в САЩ, въпреки че потребителското доверие спадна до най-ниски нива за последната година, а инфлацията нарасна. Това дава основания да не се очаква спад в долар/йена под 92. Днес двойката слезе на 94.48.

Австралийският долар загуби почти цели две йени до 97.80, което е най-ниска стойност след 8 март, а търговията в началото на азиатската сесия беше много волатилна.

Лидерите от еврозоната и Кипър се споразумяха в събота, че вложителите трябва да бъдат обложени с данъци до 10%. За сумите под 100 000 евро ставката е 6.7%, а за по-големите 9.9% като целта е да се съберат 5.8 милиарда евро и това ще позволи на островната държава да получи международна помощ. Кипър обсъждаше по-рано възможността за данък от 3% за депозитите под 100 000 евро и 12.5% за по-големите суми. Таксуването на спестителите би било радикална промяна в обичайната практика и дава основания на спестителите в останалите държави с дългове да изтеглят парите си и да ги пренасочат към банки в ЕС, където има малки рискове за финансовата система като например Германия. Днешното развитие според анализатори ще има ограничено влияние върху дългосрочните движения, но въпреки това те признават, че е ясен краткосрочен сигнал да се продава еврото. За момента техните съвети са да се продава еврото срещу швейцарския франк, йената и стерлинга, както и да се продават държавните облигации на периферните икономики от еврозоната.

Златото среща трудности да преодолее убедително нивата от 1600 долара за тройунция

Златото нарасна над 1600 долара за тройунция за първи път през последните две седмици благодарение на радикалния спасителен план за Кипър, който заплашва да породи нови проблеми в еврозоната и принуди инвеститорите да търсят сигурност в метала. Силата на долара и всеобщите очаквания за икономическо възстановяване бързо ограничиха ралито и върнаха златото под 1600 долара.

Еврозоната реши в събота да даде на Кипър 10 милиарда евро, но принуди спестителите в държавата да платят до 10% от спестяванията си, въпреки риска от голямо изтегляне на пари от банковата система.

Инвеститорите се опасяват, че предложението, ако бъде ратифицирано днес от парламента, ще се превърне в опасен прецедент за бъдещи заеми в Европа и може да доведе до буря на пазарите, след като напоследък имаше увереност във възстановяването.

ЕЦБ изля над 1 трилион евро на паричните пазари под формата на два дългосрочни рефинансиращи заема през декември 2011 и февруари 2012, за да осигури ликвидност на банките. Ако ЕЦБ отново прибегне до изливане на ликвидни средства в помощ на икономиката, това ще помогне на златото, което процъфтява в условията на монетарни облекчения.

Спот цената нарасна до две и половина седмичен връх от 1608 долара след което слезе на 1596 долара за тройунция. Технически анализатори предполагат, че златото ще среща съпротива при 1611 долара и това може да го върне до 1586 долара за тройунция.

Инвеститорите ще следят с нетърпение заседанието на Федералния резерв във вторник и сряда, за да преценят отношението му към монетарните стимули. Икономистите очакват от ФЕД да продължи да купува облигации до края на годината, за да помага на все още колебливия растеж.

Междувременно активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust отново започнаха да падат и слязоха в петък с 3.311 тона до 1232.996 тона злато, което е най-ниска стойност след 2011 година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg