Стивън Хокинг: Време е да напуснем Земята

"Трябва само да се разбере как функционира Вселената и тя ще може да бъде контролирана", заяви 71-годишният учен по време на лекция в Лос Анджелис

208 ~ 2 мин. четене

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг смята, че човечеството бързо трябва да усвои други планети. „Крехката планета” Земя след хиляда години ще бъде негодна за живот, смята авторитетният учен.

По време на лекция в Лос Анджелис 71-годишният учен призовава по-активно да се усвоява Космосът именно заради спасяването на човечеството. "Трябва само да се разбере как функционира Вселената и тя ще може да бъде контролирана", заяви Хокинг. "Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си. Бъдете любознателни."

"Ако извънземните някога ни посетят, мисля, че резултатът в много отношения ще бъде същият като този от експедициите на Колумб за коренните жители на Америка - за тях покоряването на континента не завършва много благоприятно" , заяви британският учен.

Хокинг не за пръв път огласява мнението си за откриването на нов, извънземен дом на човечеството, отбелязва Нюзру. Подобна идея той изказа през 2006 г., а през 2011 г. каза, че единственият ни шанс е да не се "вкопчваме" в Земята, а да съсредоточим вниманието си към Космоса.

„Трябва да обмислим всички възможни варианти за спасение. Ако успеем през следващите двеста години да избегнем катастрофата, човечеството ще бъде в безопасност, тъй като ние ще се разселим по цялата Вселена”, допълва той.

Астрофизикът допълни, че колкото и тежък да е животът, винаги може да се намери област, в която човек да преуспее.

Стивън Хокинг получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, когато е на едва 21 години. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира — един от лицевите мускули на бузата, под окото. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината.

Въпреки тежкото си заболяване Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

Подкрепи Economic.bg