Събитията в България притесниха Румъния за Шенген

Решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България, опасява се Понта

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът на Румъния Виктор Понта изрази притеснението, че оставката на българското правителство ще се отрази при преговорите за присъединяването страната в Шенген.

Премиерът припомни, че Румъния и България вървят заедно за приемането в Шенгенското пространство и допълни, че досега Букурещ не е правил опити да се отдели от България.

Вроятното решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през март относно приемането на София и Букурещ в Шенген „ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България”, заяви Понта, цитиран от електронното издание ”АктМедиа”.

Посланикът в Букурещ на Ирландия (която в момента е  председателстваща Съвета на ЕС) Оливър Гроган отхвърли хипотезата. Запитан от журналисти, дипломатът коментира, че не смята оставката на българския кабинет да е фактор, който да повлияе на решението на съвета, който ще се проведе на 6-7 март.

Румънските медии подчертават, че масовите протести в България са били предизвикани от крайната бедност, в която живеят хората.

Подкрепи Economic.bg