Световната банка е притеснена от кризата с дълга в САЩ

Джим Йон Ким призова американските политици да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга на федералното правителството

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким (на снимката) изрази притесненията си заради кризата с дълга в САЩ, предупреждавайки, че най-голямата икономика в света е само "на дни от много опасен момент". Той призова американските политици да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга на федералното правителството преди крайния срок, който изтича на 17 октомври, четвъртък, предаде BBC.

Джим Йон Ким предупреди, че ако не се повиши тавана на дълга това може да е "бедствено събитие" за света. "Бездействието може да доведе до повишение на лихвените проценти, до спад на доверие и до забавяне на икономическия растеж", каза Ким по време на годишната среща на Световната банка във Вашингтон.

Републиканците и демократите не успяха в събота да постигнат споразумение за повишаване на дълга, но сенаторът-демократ Дик Дърбин каза, че законодателите в САЩ са си поставили за цел да стигнат до консенсус преди отварянето на пазарите в понеделник.

Подкрепи Economic.bg