Топ 10 - Колите от бъдещето

Класация на най-иновативните и футуристични концептуални модели автомобили

10. BMW Z X6

Екип от студенти, който работи в тясно сътрудничество с екипа на BMW, бе натоварен със задача да създаде BMW Z X6 за 2015 г. Тази кола не може да бъде сравнена с никоя друга, направена от BMW. Z X6 е с изключително аеродинамичен дизайн.


9. Стъклена кола

Дизайнерът Пиер Сабас е създал концепция за динамичен автомобил от стъкло. Двигателят е електрически и е прикрит в стъкления корпус. Колата има четири места и дори отвътре е от стъкло. "Този материал дава ново усещане на пътниците и ново възприятие на външния свят”, коментира Сабас.


8. Автомобил, задвижван от слънчева енергия

Дизайнерът се казва Михай Стамати, а разработваната от него кола е достатъчно голяма, за да поеме четири-пет пътника. Покривът е със закачени слънчеви панели, които ще задвижват колата. Управлението става чрез джойстик. За удобство на потребителите има и плъзгащи се врати, вместо стандартните.


7. Сгъващ се автомобил

Представете си превозно средство, което може да се сгъва и разгъва като акордеон. А сега си представете цяла редица от такива коли, които можете свободно да взимате и използвате. "Тези колони ще бъдат поставени из целия град” надява се авторът на футуристичната кола. Автомобилът няма да има традиционен двигател под предния капак. Вместо това, мощността ще идва от самите колела. Прототипът вече е дори в процес на изграждане.


6. Кола-магнит

Превозното средство е обявено за най-екологично чистият автомобил. Тази кола побеждава силата на гравитацията чрез стратегическото използване на електрически двигател. Matus Procháczka намира необичайно решение на проблема с изразходването на гориво, като изгражда електрически двигател с магнити с една и съща полярност, като по този начин олекотява тежестта на превозното средство с 50%.


5. Нирея

Нирея лесно ще оглави всички Sci-Fi класации. Удивително равновесие и агресивен външен вид изразяват силата на колата от бъдещето. Но тя прави доста повече от това да сменя цвета си като хамелеон. Нирея сменя формата си и динамиката на цялата концепция. Колата наподобява различна форма според начина на нейното управление и скоростта.


4. Колата на Ной

Южнокорейския дизайнер Юнг Хун Рий се опасява, че здравето ни е застрашено от твърдите седалки в колите. Неговата концепцията включва "вълнообразни места", които наподобяват лекотата, когато човек е потопен във вода. Той акцентира върху ергономичността, като едновременно намалява теглото на автомобила. Пътниците ще имат усещането, че са носени от водата, когато пътуват с това чудо на техниката.


3. Nissan Pivo

Този странно изглеждащ автомобил притежава някои елегантни технологии, които променят начина на взаимодействие на частите от колата. Например кабината може да се върти в посоката, в която се вдижи колата. Да, може да се движи и настрани! Но това, което я прави наистина интересна, е начинът, по който шофьора си взаимодейства с навигационната система, аудио плейъра и другите технологии. В Nissan въвеждат така наречената "Magic 4" система, с която чрез просто посочване с пръста към съответната технология, можете да получите сто процентов контрол над нея.


2. Бентли SenseS

Концепцията е близка до филма Avatar, където човек може буквално да се съедини с колата. Тя може да разпознае и разберею чувствата и емоциите на водача при допир. Няма нужда да казваме, че е абсолютно екологична и с изкуствен интелект. Автомобилът се превръща в машина, която изпълнява потребностите, изразява емоциите и чувствата на нейния водач, без каквато и да е външна помощ.


1. Персонализирана MOY кола

Всеки човек иска да може да моделира основата на колата. MOY ви дава тази опция на персонализация на интериора и екстериора. Победителят в класацията е дело на дизайнера Елвис Томленович. Превозното средство се захранва от батерии, които зареждат електро-двигателите, заложени в колелата, и контролирани от технологията drive-by-wire.

Колата ви дава възможност да бъде проектирана на персоналния ви компютър чрез предаване на информацията през безжична връзка. Тялото на автомобила е направено от слоеве поликарбонат, течни кристали и светодиоди. MOY може да показва както статични изображения, така и видео на екстериора си. По този начин човек може да контактува с околния свят, показвайки каквото пожелае.

Какво повече може да поиска човек от кола от бъдещето.

Коментари: 0