Трети пореден ден на ръст за европейските борси

Германският бенчмарк DAX достигна 7-седмичен връх

Акциите на европейските фондови борси отбелязаха ръст за трети пореден, с което постигнаха най-голямото си 3-дневно повишение за тази година, показват сметките на Bloomberg. Оптимизъм сред инвеститорите на Стария континент внесоха очакванията, че централните банки ще продължат мерките за стимулиране на икономическия растеж. Допълнителен положителен тласък на пазарите дадоха и данните за повишението на индустриалните поръчки в САЩ, които се оказа, че са нараснали повече от очакванията на анализаторите.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1% до 257,39 пункта, с което тридневната му печалба се изстреля до 5,2% - рекорд от ноември насам. Бенчмаркът се е повишил с 10% спрямо най-ниската си точка от 4 юни насам, след като стана ясно, че европейските лидери ще използват механизма за стабилност за директно рекапитализиране на кредиторите.

Всички западноевропейски индекси се повишиха. Френският бенчмарк CAC 40 напредна с 1%, а британският FTSE 100 увеличи стойността си с 0,8%. Германският измерител на сините чипове DAX 30 нарасна с 1,3%, с което достигна най-високото си ниво за последните седем седмици. Индексът затвори на 6578,21 пункта, което е най-високата му стойност от 11 май насам.

Deutsche Lufthansa AG, втората по големина авиокомпания в Европа, добави 1,9% към пазарната си капитализация. Акциите на автомобилния гигант Volkswagen AG се изстреляха с 2,8%, след като стана ясно, че продажбите на нови автомобили в САЩ са надминали прогнозите на икономистите.

Коментари: 0