Турските власти приеха спорен закон за съдебната власт

Решението дава повече контрол на правителството при назначаването на съдии и прокурори

176 ~ 1 мин. четене

Турският парламент прие спорен закон, който дава повече контрол на правителството при назначаването на съдии и прокурори, съобщава Reuters.

Законът бе гласуван по инициатива на ислямско-консервативното правителство, което е затънало в политико-финансов скандал. Битката за контрола на Върховния съвет на съдиите и прокурорите, органът, който назначава служители на най-високо ниво в съдебната система, се води между премиера Реджеп Ердоган и живеещия в САЩ влиятелен духовник Фетхулах Гюлен.

Гюлен, който има милиони поддръжници, има влияние в турската политика и съдебна система през последните десетилетия. Ердоган, който ръководи управляващата Партия на справедливостта и развитието, обвинява Гюлен за разразилия се корупционен скандал през декември, при който прокурори и служители на полицията започнаха разследване за корупция по високите етажи на властта.

Хиляди полицаи, стотици прокурори и съдии бяха отстранени от правителството, откакто скандалът избухна на 17 декември.

Решението да се одобри законът дойде след почти 20 часа дебати, при които един депутат след кавга остана с разбит нос. Местни медии информират, че Али Ихсан Коктюрк от основната опозиционна партия, Републиканската народна партия, беше хоспитализиран със счупен нос.

Дебатите продължиха от 14 часа вчера следобед до 10 часа тази сутрин. 210 депутати гласуваха „за" законопроекта и 28 против.

Подкрепи Economic.bg