Властта допусна 5 км опашка от ТИР-ове на турската граница

Не искам търговска война, ще преговаряме в Анкара в понеделник, обещава шефът на транспортната комисия в парламента Камен Костадинов

Задръстване като ехо от блокадата:

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Опашката от тежкотоварните камиони на българо-турската граница е 5 км, като ТИР-овете чакат да преминат ГКПП-то към южната ни съседка. За това алармира заместник-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) каза Петко Ангелов.  Според думите обаче като цяло засега обстановката е спокойна. „Няма напрежение на границата и движението се осъществява нормално”, каза още Ангелов, цитиран от агенция Фокус.

Властта продължава да обещава на превозвачите да има ред. „Готови сме, ако има някаква неотстъпчивост от турската страна, да търсим солидарност с гърците, като държава-член на Европейския съюз, с Румъния да имаме обща позиция“, каза депутатът от ДПС и председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 42-то Народно събрание Камен Костадинов в ефира на ТВ7.

Според думите му търговската война няма да доведе до печалби за нито една от двете страни: „Аз считам, че ще постигнем до някакъв компромис на двустранната среща в Анкара в понеделник”.

Камен Костадинов обвини индиректно предишното правителство на ГЕРБ като заяви, че проблемът с превозвачите бил „предизвикан от подписан през 2012 г. протокол с Турция, който е неизгоден за България“.

„В резултат на тази договореност в момента на България са необходими повече от Турция разрешителни за трета страна, които обаче южната ни съседка отказва да издаде, позовавайки се на процедурата за подписване на ежегодни протоколи.

Според него София имала пакет от отстъпки, които е готова да предложи на турците: „надявам се да има добри резултати следващата седмица”. 

 

Подкрепи Economic.bg