Учени ускориха десетократно Wi-Fi

Скоростта на трансфера достига 3 Gbit/sec

Японски учени подобриха рекорда за предаване на данни чрез безжична технология, достигайки скорост на трансфер 3 Gbit/s. Подобна скорост на безжично предаване на информация надхвърля десетократно капацитета на съществуващите в момента битови Wi-Fi-канали, съобщи kaldata.bg.

Като носител на информацията учените използвали т.нар. Т-лъчи в терахерцовия диапазон. Доскоро съществуващите технологии за тяхното използване бяха твърде скъпоструващи и енергоемки. Тези два недостатъка не позволяваха разработката да намери приложение в смартфоните и останалите устройства, използващи безжична връзка.

Други недостатъци на Т-лъчите, които вече се използват в областта на медицинската техника, са неспособността им да проникват през метал и вода, както и необходимостта предаващото и приемащото сигнала устройства да бъдат в зона на пряка видимост помежду си, съобщава BBC.

Учените са уверени, че бъдещите терахерцови Wi-Fi модули, използващи Т-лъчи, ще могат да работят в ограничен диапазон от порядъка на 10 метра, затова пък скоростта на трансфер на данни ще достига 100 Gbit/s, което е почти 15 пъти повече в сравнение с разработвания понастоящем стандарт 802.11ac.

Коментари: 0