В Пебъл Бийч показват McLaren X-1 (галерия)

Поръчковия автомобил е създаден за анонимен колекционер на марката

Официално McLaren представи концепцията X-1 на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч. Уникалният и единствен екземпляр е създаден от подразделението McLaren Special Operations (MSO) на базата на MP4-12C за анонимен колекционер. Любопитно е, че работата по автомобила е стартирала преди 3 години, още преди появата на MP4-12C.

 

„Един от клиентите ни, който има McLaren F1, Mercedes-Benz SLR McLaren и 12C, искаше уникална кола. Разговорите с изпълнителния директор Рон Денис започнаха преди три години, още преди дебюта на 12C. Клиентът ни желаеше машина с всички качества на 12C, но в уникална каросерия, която рефлектира на персоналните му нужди”, коментира Пол Макензи, директор на MSO.

 

За дизайна на проекта е отговорен Франк Стефенсон, който дойде в McLaren от Ferrari, съобщава speed-press. Първоначалният разговор между клиента, Стефенсон и Макензи е продължил 3 часа и са обсъждани желанията му да се заемат идеи от класически автомобили като 1961 Facel Vega, 1953 Chrysler D`Elegance Ghia, 1959 Buick Electra, 1939 Mercedes-Benz 540K и дори 1971 Citroеn SM. Поръчителят е искал още дизайнерски елементи от часовниците Jaeger LeCoultre, ремаркетата Airstream и писалките Thomas Mann Montblanc. В дизайнерския отдел на McLaren е организиран конкурс, а накрая печели рисунката на Хонг Йео. Интериорът е от MP4-12C, а масата е около 1400 кг. Двигателят е същият битурбо с 625 к.с.

Коментари: 0