Великобритания е подлсушвала делегати на Г-20

Според доклад на Едуард Сноудън, подслушвани са били телефоните на представителите на Русия, Турция и Република Южна Африка

3545 ~ 2 мин. четене

Американски шпиони, базирани във Великобритания, са подслушвали секретни комуникации на руския президент Дмитрий Медведев по време на визитата му за срещата на Г-20 в Лондон през 2009 година, съобщава Guardian, позовавайки се на доклад, предоставен от Едуард Сноудън.

По време на срещата на страните от Г-20 Великобритания е използвала иновативна технология, за да се следят част от делегациите, участвали на форума. Според бившия служител на ЦРУ, който през последните седмици взриви света с разкрития за специалната програма за следене на всички видове комуникации, използвана от американските спецслужби, подслушвани са били телефоните на представителите на Русия, Турция и Република Южна Африка.

Подробностите за подслушването са съобщени на брифинг, подготвен от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ - най-голямата американска агенция за следене и подслушване, и след това са споделени с високопоставени служители от Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Разкритията подчертават важността на американския шпионски център в Менуит Хил, Северен Йоркшър, където са базирани стотици аналитици на АНС, отбелязва вестникът. Според доклада АНС започнала да подслушва комуникациите на делегацията на Медведев още в първия ден на пристигането му във Великобритания на 1 април 2009 година.

Документът е придружен с две снимки на тогавашния руски президент, който се усмихва за световните медии заедно с тогавашния премиер Гордън Браун и Барак Обама на разговори между тях преди срещата. Следенето на руската делегация започнало само часове след първата среща на Обама и Медведев.

Вестникът твърди, че някои делегати от страни от Г-20 - двайсетте най-развити държави в света - използвали интернет кафета, които били оборудвани от британски разузнавателни служби така, че да четат имейлите им.

Коментари: 0