Високотехнологични дрехи

Дизайнери са на път да направят дрехи с вградени соларни панели

6700 ~ 1 мин. четене

Отдавна се говори за дрехи с вградени соларни панели. В действителност нещата не се получават, било то защото дизайнът на дрехите е грозен, защото са красиви, но нефункционални или защото са много скъпи.

Дизайнерите обаче не се отказват. Група студенти от университета в Колорадо може и да са намерили вярната формула. Техните дрехи имат вградени соларни клетки и са изработени от естествени влакна. Неуспехът на повечето разработки идва от това, че повечето дизайнери се притесняват как стилно да вградят соларните панели, слънчевите панели са грозни, обемисти и не могат да бъдат изпрани.

Целта е да се намери решение за спортно облекло, което да разполага с всички функционалности на високотехнологичните дрехи - да попива потта и да осигурява енергия за използваните устройства от страна на спортиста като MP3 плеър.

Проектът се осъществява с помощ от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, която дава безвъзмездно 15 000 долара.

Еуланда Сандърс и Аджой Саркар, доценти в катедра „Дизайн и мърчандайзинг", заедно с четирима студенти разработват естествено влакно за прототип на външно облекло, което произвежда енергия, докато човек го носи и се забавлява на открито.Подкрепи Economic.bg